România investește în cultură: Aproape 100.000 de cărți pentru bibliotecile din Moldova

08 Oct. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2024, 12:12 // Actual //  MD Bani

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României a anunțat achiziționarea a aproape 100.000 de volume în format fizic și tot atâtea în format digital, destinate celor 300 de biblioteci publice din Republica Moldova care au solicitat înnoirea stocului de carte. Proiectul intitulat „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” reprezintă cea mai amplă inițiativă culturală a României în ultimii 30 de ani, având ca scop promovarea și dezvoltarea identității etnice, culturale și lingvistice românești.

În urma solicitărilor venite din partea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și a discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, a fost identificată o necesitate urgentă de înnoire a stocului de cărți. Reprezentanții Bibliotecii Naționale au subliniat că „o problemă majoră a bibliotecilor publice din Republica Moldova este lipsa cărților noi în limba română”, majoritatea volumelor existente fiind vechi și deteriorate. În acest context, noile achiziții sunt văzute ca o modalitate de a încuraja lectura în rândul tinerilor și adulților din țară.

Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a declarat: „Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru DRRM. Mă bucur că am reușit să alocăm un buget de aproximativ 4 milioane de RON pentru achiziționarea de cărți valoroase, scrise în limba română, de autori clasici și contemporani, români și străini.”

Proiectul, derulat din aprilie 2024, va culmina cu o ceremonie de donație pe 10 octombrie 2024, ora 13:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. La eveniment vor participa Adrian Dupu, ministrul Culturii din Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorul României la Chișinău, ES Cristian Leon Țurcanu, și alți oficiali. Biblioteca Națională a Republicii Moldova va distribui ulterior cărțile către bibliotecile publice din 200 de localități, contribuind astfel la îmbogățirea ofertei culturale din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO