România pregătește cea mai mare centrală pe gaz din Europa la Mintia

09 Ian. 2025, 15:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 15:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Energiei a anunțat un plan ambițios de a integra 2.500 MW noi în sistemul energetic național până în 2025, prin investiții strategice precum centralele de la Iernut, Mintia, Răstolița, Năvodari și alte proiecte private cofinanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Obiectivul urmărește furnizarea unei energii „sigure, accesibile ca preț și cât mai curate,” potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, citat de wall-street.ro.

„Energia este inima economiei. Fără energie sigură și ieftină, nu există dezvoltare economică sau un nivel de trai decent. 2025 vine cu semne bune pentru România, iar cifrele și proiectele confirmă acest lucru”, a declarat Burduja.

  • Termocentrala pe gaz de la Mintia: Cu o putere instalată totală de 1.750 MW, aceasta va deveni cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Ministerul estimează că primii 1.000 MW vor fi conectați la rețea până la sfârșitul anului 2025.
  • Centrala de la Iernut: Proiectul strategic, de 430 MW de producție în bandă, este planificat pentru finalizare în iunie 2025.
  • Capacități de stocare: Capacitatea de stocare în baterii este așteptată să se dubleze, ajungând la 400-500 MWh, prin proiecte sprijinite din fonduri PNRR.

Planul pentru 2025 include adăugarea unor capacități de producție noi, dintre care cel puțin 600 MW vor reprezenta producție în bandă, contribuind direct la securitatea energetică. În același timp, proiectele de explorare a gazelor naturale din Neptun Deep și Caragele, dezvoltarea programului nuclear și fabricile de panouri fotovoltaice și baterii sunt priorități pe termen lung.

„Anul 2025 va marca un sistem energetic mai puternic, capabil să sprijine dezvoltarea economică și să asigure accesul cetățenilor la energie sigură și accesibilă,” a adăugat Burduja.

După ce în 2024 România a adăugat 1.200 MW în sistem, ținta pentru 2025 este dublarea acestui record. „Soluția pentru facturi mai mici nu este intervenția constantă a statului, ci creșterea capacității de producție,” a subliniat ministrul.

Cu investiții de peste 14 miliarde de euro atrase în ultimii ani, România își reafirmă angajamentul pentru independența energetică și competitivitatea economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA