Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor

09 Ian. 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Ian. 2025, 11:48 // Actual //  bani.md

Philip Morris Moldova a publicat primele rezultate ale programului de colectare a rezervelor de tutun utilizate, lansat în parteneriat cu cu ABS Recycling. Prin implementarea programului, compania și-a propus să reducă impactul negativ al produselor sale asupra mediului, iar consumatorii au răspuns în mod activ la inițiativă. Astfel, până acum au fost returnate 50.000 de rezerve de tutun, care vor fi ulterior reciclate.

Potrivit reprezentanților Philip Morris Moldova, inițiativa a avut un impact semnificativ încă de la lansare, utilizatorii dispozitivelor fără fum fiind foarte receptivi.

„De la începutul campaniei și până în prezent, peste 5.000 de pungi de colectare au fost distribuite în punctele oficiale de vânzare. Până la finalul lunii septembrie, s-au colectat peste 40.000 de consumabile. În plus, sute de utilizator adulții returnează regulat rezervele de tutun. Ne bucurăm de aceste rezultate și de faptul că utilizatorii au susțin inițiativa companiei”, a declarat Tatiana Prunean, manager Departamentul Produse fără fum la Philip Morris Moldova.

Cum funcționează procesul de colectare?

Primul pas este să primești o pungă de colectare specială, ermetică, disponibilă în magazinele specializate ale Philip Morris Moldova. Aceste pungi sunt concepute pentru a păstra în siguranță rezervele de tutun utilizate, prevenind răspândirea mirosurilor neplăcute.

De fiecare dată când folosești o rezervă de tutun, nu o arunci la întâmplare. În schimb, o pui în punga ta de colectare, care poate aduna până la 60 de consumabile. De altfel, mulți utilizatori remarcă utilitatea pungilor în special în mașina personală.

Când punga se umple, o returnezi la orice magazin specializat al companiei Philip Morris Moldova. Acolo, vei primi o pungă nouă pentru a continua ciclul de reciclare.

Ce se întâmplă cu pungile nefolosite?
Dacă o pungă de colectare nu mai este necesară, aceasta nu trebuie aruncată. Poate fi returnată magazinelor sau oferită unui alt utilizator care dorește să participe la program.

Gestionarea deșeurilor post-consum, o prioritate pentru PMI
Pe termen lung, Philip Morris International își propune să reducă deșeurile post-consum și să exploreze alternative reciclabile și biodegradabile pentru materialele folosite în consumabilele fără fum. În această perioadă, compania se concentrează pe extinderea programelor de reciclare a produselor.

„Pentru fiecare lansare de produs, se evaluează necesitatea unui program de returnare, luându-se în considerare impactul ecologic, nevoile consumatorilor și fezabilitatea pieței. Sustenabilitatea este văzută ca o oportunitate pentru inovație și creștere. Comportamentele consumatorilor în legătură cu produsele fără fum sunt diferite de cele asociate țigărilor. Aceste consumabile nu necesită ardere și nu produc reziduuri mirositoare, iar consumatorii tind să le păstreze până la eliminarea corectă”, spune Tatiana Prunean.

Totodată, pentru a reduce problema deșeurilor, Philip Morris International colectează dispozitivele de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. În 2018, Philip Morris Moldova s-a alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate, fiind transmise spre reciclare 5 tone de dispozitive.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO