Premierul Recean: Tiraspolul refuză soluțiile noastre, dar noi rămânem alături de cetățeni

09 Ian. 2025, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 15:12 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Dorin Recean, își reafirmă angajamentul de a găsi soluții pentru criza energetică provocată de acțiunile unilaterale ale „Gazprom” pe malul stâng al Nistrului. Acțiunile întreprinse până acum și planurile pentru asigurarea accesului la energie electrică și gaze naturale au fost discutate în cadrul unei ședințe la care au participat președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Premierul a anunțat că autoritățile centrale colaborează cu cele locale pentru a implementa măsuri de interconectare a localităților din zona de securitate. Satul Varnița din raionul Anenii Noi și satul Copanca din raionul Căușeni vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale „Premier Energy Distribution” SA, iar alte 14 localități vor fi integrate în rețelele de gaze naturale ale „Moldovagaz”.

„Lucrările sunt complexe, iar subtraversările râului Nistru necesită timp, dar colaborarea între autorități și partenerii externi va asigura finalizarea acestor proiecte esențiale pentru populație,” a declarat Dorin Recean.

Între timp, Guvernul a oferit ajutor umanitar, inclusiv combustibil și generatoare, pentru localitățile afectate de lipsa de curent, cum ar fi Varnița și Cocieri. Premierul a subliniat că această criză nu este doar energetică, ci și o provocare geopolitică orchestrată de Federația Rusă.

„Tiraspolul nu este autonom în deciziile sale, iar această criză este indusă de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei,” a declarat premierul.

În acest context, autoritățile moldovenești rămân disponibile să furnizeze lemne, peleți, generatoare și produse alimentare pentru regiunea transnistreană, continuând totodată discuțiile cu partenerii externi pentru sprijin suplimentar.

Guvernul lucrează la proiecte pentru instalarea centralelor pe biomasă, care vor oferi autonomie energetică școlilor, spitalelor și grădinițelor. Premierul Recean a precizat că Republica Moldova a propus să organizeze achiziții de gaze pentru regiunea transnistreană, însă oferta a fost respinsă.

„Gazprom are obligația contractuală să livreze gaze până în 2026, însă concernul rus a ales să încalce contractul și să sisteze livrările,” a subliniat președinta Maia Sandu, care a participat la vizita oficială.

În cadrul vizitei la Varnița, oficialii au transmis generatoare electrice instituțiilor publice, inclusiv Grădiniței „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița și Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”.

Prim-ministrul Dorin Recean a promis că Guvernul va continua să prioritizeze siguranța și bunăstarea cetățenilor, în ciuda provocărilor externe care afectează Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală