Rubla Rusiei scade pe măsură ce Moscova permite ţărilor „prietenoase” să intre din nou pe piaţa obligaţiunilor

17 Aug. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Luni, preţul rublei a scăzut cu 1,5%, ajungând la 61 de unităţi faţă de dolarul american, deoarece Rusia a permis ţărilor aşa-zise „prietenoase” să intre din nou pe piaţa de obligaţiuni din Moscova, raportat Business Insider.

Kremlinul a anunţat săptămâna trecută planurile ca investitorii care vin din ţări care nu au luat parte la sancţiunile împotriva Rusiei să tranzacţioneze cu titluri de creanţă.
Rusia va converti, de asemenea, certificatele de depozit globale, sau GDR, în acţiuni care vor fi tranzacţionate la Bursa din Moscova. Banca centrală a Rusiei a declarat luni că plănuieşte să anuleze GDR-urile de la deţinătorii de cont şi apoi să crediteze acţiunile.

Moscova şi-a închis pieţele în februarie pentru a menţine un sigiliu mai strâns asupra ieşirilor de capital, după ce preşedintele Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei.
Cea mai recentă cădere a rublei se adaugă la oscilaţiile sălbatice pe care le-a văzut moneda după ce a înregistrat maxime şi minime record în acest an.

După desfăşurarea de trupe de către Rusia în Ucraina, rubla s-a scufundat faţă de dolar la 121,53 de unităţi, doar pentru a reveni la 50,01 în iunie. Banca centrală a Rusiei a ridicat în mod agresiv ratele dobânzilor la aproape 20% într-un efort de a proteja ţara de sancţiunile occidentale.

Între timp, cel puţin şase mari bănci de pe Wall Street au început din nou să tranzacţioneze cu obligaţiuni ruseşti, a informat Reuters.
JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays şi Jeffries Financial Group au reintrat cu precauţie pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale şi corporative ruseşti, a informat luni Reuters.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!