Rusia a găsit vinovatul în criza gazelor din Europa! Zaharova: Dominația Washingtonului a prevalat

06 Sept. 2022, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 15:42 // Actual //  bani.md

Ministerul rus de Externe a declarat marți că Statele Unite au provocat criza de aprovizionare cu gaze naturale din Europa, împingându-i pe liderii europeni spre pasul „sinucigaș” de a întrerupe cooperarea economică și energetică cu Moscova, relatează Reuters.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din istoria sa, cu prețuri la energie care au crescut vertiginos, iar importatorii germani discută chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze spre vest.

Întrebată ce trebuie să se întâmple pentru ca Nord Stream 1 să înceapă să pompeze din nou, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Reuters: „Ascultați, îmi puneți întrebări la care până și copiii știu răspunsul: cei care au început acest lucru trebuie să îl termine”.

Ea a declarat că Statele Unite au căutat mult timp să rupă legăturile energetice dintre Rusia și marile puteri europene, cum ar fi Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din perioada sovietică.

„Dominația Washingtonului a prevalat”, a declarat Zakharova pentru Reuters în marja Forumului Economic Estic de la Vladivostok. „În Uniunea Europeană au fost aduse la putere forțe politice care joacă rolul de «oi provocatoare»”.

„Este o sinucidere absolută, dar se pare că vor trebui să treacă prin asta”, a spus ea.

Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat Rusia de șantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaze către clienții europeni. Rusia a declarat că au existat probleme tehnice la o stație de comprimare pe care sancțiunile au împiedicat să fie reparate.

Kremlinul spune că Occidentul a declanșat criza energetică prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă, un pas despre care președintele Vladimir Putin spune că este asemănător unei declarații de război economic.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO