Ministerul rus de Externe a declarat marți că Statele Unite au provocat criza de aprovizionare cu gaze naturale din Europa, împingându-i pe liderii europeni spre pasul „sinucigaș” de a întrerupe cooperarea economică și energetică cu Moscova, relatează Reuters.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din istoria sa, cu prețuri la energie care au crescut vertiginos, iar importatorii germani discută chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze spre vest.
Întrebată ce trebuie să se întâmple pentru ca Nord Stream 1 să înceapă să pompeze din nou, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Reuters: „Ascultați, îmi puneți întrebări la care până și copiii știu răspunsul: cei care au început acest lucru trebuie să îl termine”.
Ea a declarat că Statele Unite au căutat mult timp să rupă legăturile energetice dintre Rusia și marile puteri europene, cum ar fi Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din perioada sovietică.
„Dominația Washingtonului a prevalat”, a declarat Zakharova pentru Reuters în marja Forumului Economic Estic de la Vladivostok. „În Uniunea Europeană au fost aduse la putere forțe politice care joacă rolul de «oi provocatoare»”.
„Este o sinucidere absolută, dar se pare că vor trebui să treacă prin asta”, a spus ea.
Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat Rusia de șantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaze către clienții europeni. Rusia a declarat că au existat probleme tehnice la o stație de comprimare pe care sancțiunile au împiedicat să fie reparate.
Kremlinul spune că Occidentul a declanșat criza energetică prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă, un pas despre care președintele Vladimir Putin spune că este asemănător unei declarații de război economic.