Rusia a închiriat un teren în Georgia. Președintele Vladimir Putin ar putea beneficia de un nou palat la Marea Neagră

03 Aug. 2022, 04:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2022, 04:14 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar putea primi un alt palat situat la malul Mării Negre, asta pentru că autoritățile de la Moscova au cumpărat un teren imens în Georgia, acolo unde ar plănui să-l construiască. Aslan Bzhania, liderul de facto al regiunii separatiste Abhazia, a declarat că însuși Putin i-a cerut să cedeze teritoriul aflat în apropiere de orașul Pitsunda.

Federația Rusă a semnat, în secret, un contract de închiriere pe 49 de ani, prin care este cedat controlul asupra a 186 de hectare de teren, 115 hectare de apă și a unei tabere militare pentru Serviciul Federal de Protecție al lui Vladimir Putin, motiv de nemulțumire pentru localnici.

Rusia închiriază teren în Georgia pentru președintele Putin

Aslan Bzhania a transmis faptul că nu poate refuza această solicitare a Rusiei, asta pentru că Guvernul lui nu ar putea supraviețui fără ajutorul armatei ruse.

„Pot spune cu siguranță că Federația Rusă se poate descurca fără această Dacha (n.a. construcție sovietică). Dar ne putem descurca fără sprijinul Federației Ruse, al forțelor sale armate și al structurilor sale care ne păzesc granițele aici? Aceasta este o mare întrebare. Acesta este un loc în care vine principalul nostru oaspete (n.a. Vladimir Putin)”, a recunoscut Bzhania. Vladimir Putin a vizitat regiunea de cel puțin două ori până acum, în 2013 și 2017.

„Există acum noi tehnologii, noi condiții de securitate pentru persoanele protejate. În conformitate cu acest lucru, astfel de lucrări sunt, desigur, necesare acolo”, a spus Bzhania, sugerând că acolo va fi construit un nou palat pentru președintele rus, conform Insiderpaper.com.

Un alt palat al lui Putin se află în Gelendjik

Un palat în valoare de peste 1 miliard de dolari, despre care Alexei Navalnîi a spus că a fost construit pentru uzul personal al lui Vladimir Putin, se află în localitatea Gelendjik, situat la Marea Neagră. Oligarhul miliardar Arkadi Rotenberg, aflat sub sancțiunile UE și SUA, susține că proprietatea îi aparține.

Dar înregistrările deținute de baza de date Spark din Rusia indicau, din iunie 2022, că proprietatea aparține unei firme numite „Kompleks”, a cărei companie-mamă se numește „Binom”. Directorul companiei de la Binom, până în iulie anul trecut, pare să aibă un domeniu de e-mail LLCInvest.ru înregistrat. Adresa LLCinvest.ru apare încă în baza de date Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, ca adresă de contact.

Investigația realizată de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției și a site-ul de știri Meduza a identificat un grup de 86 de companii, aparent neconectate, sau organizații fără scop lucrativ, care par să dețină active de peste 4,5 miliarde de dolari, și care au o adresă de e-mail privată comună: LLCInvest.ru.

Prietenii „binefecători” ai lui Putin

Activele care par să fie deținute de aceste organizații includ o serie de case de lux, iahturi și podgorii, legate anterior de presă cu președintele Rusiei. Compania de telecomunicații care găzduiește numele de domeniu pe serverele sale este strâns legată de Bank Rossiya, descrisă de Trezoreria SUA drept „banca personală pentru înalți oficiali ai Federației Ruse”.

Palatul de la Gelendjik este înconjurat de o podgorie de câteva hectare. Iar Alexei Navalnîi susține unul dintre hobby-urile lui Putin, scăpat de sub control la un moment dat, sunt cramele. Viile din jurul palatului de la Marea Neagră aparțin unei organizații non-profit, fondată de doi asociați ai lui Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko și Vladimir Kolbin, ambii aflați acum sub sancțiuni occidentale.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău