Rusia anunţă că va taia azi o parte din gazele livrate către Germania. Reacţia guvernului german

01 Iun. 2022, 07:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 07:59 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia este pe cale să întrerupă furnizarea de gaze naturale către clienţii germani ai Shell. Gazprom, gigantul energetic rus, a declarat marţi că va suspenda exporturile de gaze naturale către Shell începând de miercuri, deoarece compania nu a efectuat plăţi în ruble.

„Shell Energy Europe Limited a notificat Gazprom Export LLC că nu intenţionează să efectueze plăţile în conformitate cu contractul de furnizare de gaze către Germania în ruble”, a precizat Gazprom într-un comunicat pe contul său de Telegram.

Gazprom a precizat că Shell ar pierde până la 1,2 miliarde de metri cubi de gaz anual – doar o mică parte din cei 95 de miliarde de metri cubi pe care ţara îi consumă anual, potrivit Ministerului german al Economiei.

Dar mişcarea Gazprom este totuşi de natură să zdruncine industria germană, care se bazează foarte mult pe gazul de la Moscova. Ţara a reuşit deja să reducă ponderea Rusiei în importurile sale de gaze la 35%, de la 55% înainte de începerea războiului.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru CNN Business că acesta „monitorizează situaţia foarte atent”.

„Securitatea aprovizionării este garantată”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anunţul Gazprom vine la doar o zi după ce a anunţat că va opri livrările de gaze către compania energetică daneză Ørsted şi firma olandeză GasTerra şi la câteva săptămâni după ce a închis robinetele către Polonia, Bulgaria şi Finlanda.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze către ţările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble, în loc de euro sau dolari, aşa cum este prevăzut în contracte.

e atunci, Gazprom a oferit clienţilor o soluţie. Cumpărătorii ar putea face plăţi în euro sau dolari într-un cont Gazprombank din Rusia, care ar converti apoi fondurile în ruble şi le-ar transfera într-un al doilea cont din care s-ar face plata către Rusia. Însă multe companii europene, inclusiv Shell Energy, au refuzat.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Fabrica de lactate de la Bălți, Incomlac controlată de Vladimir Jardan unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova își extinde afacerile în România.

Una dintre cele mai vechi și mai mari fabrici de produse lactate din județul Suceava, SC Bucovina SA, din localitatea Șcheia, a fost preluată de o companie din Republica Moldova, SC Incomlac SA. Compania din Moldova a achiziționat 61,2125% din acțiunile totale ale Bucovina SA, devenind astfel acționarul majoritar al fabricii de lactate sucevene, scrie monitorulsv.ro.

În ceea ce-i privește pe candidații propuși pentru funcția de administrator al SC Bucovina SA, în vederea alegerii noului Consiliu de Administrație, pe listă se regăsesc patru nume. Noul acționar majoritar a făcut trei propuneri pentru Consiliul de administrație, primul fiind actualul director executiv al companiei din Republica Moldova, Viorel Cibota. Acesta are vârsta de 42 de ani, are domiciliul în Republica Moldova, are specializări de economist și manager în comerț, iar din anul 2002 și până în prezent a lucrat doar în cadrul SC Incomlac SA. A doua propunere este Vitalie Cojuhari, în vârstă de 44 de ani, tot din Republica Moldova, membru al Consiliului de Administrație al SC Prodlacta SA, iar a treia propunere este Elena Jardan, în vârstă de 43 de ani, din Săcele, în prezent director financiar al Prodlacta.

SC Bucovina SA este unul dintre producătorii importanți din industria alimentară din regiunea Moldovei. Firma a fost înființată în anul 1991 și are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, produsele sale constând în principal din lapte de consum, produse proaspete, unt, înghețată, lapte praf, smântână, brânzeturi. Compania deține o fabrică de produse lactate și înghețată în comuna Șcheia, iar în orașul Fălticeni are o fabrică de lapte praf, unt și brânzeturi.

Noul acționar majoritar al fabricii sucevene, SC Incomlac SA, anunță că este cea mai mare întreprindere de produse lactate din Republica Moldova. Ultimele date relevă un profit de 1,2 milioane de lei, cu peste 40% mai puțin față de anul 2020.

Incomlac face parte din grupul de companii JLC controlat de milionarul Vladimir Jardan, care mai deține în România, la Brașov fabrica de lactate Prodlacta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău