Prețul petrolului – la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape 3 luni

01 Iun. 2022, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 07:55 // Actual //  Lupu Eduard

Țițeiul Brent a închis marți la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei luni, după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru interzicerea a 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, potrivit CNN.

Cu toate acestea, petrolul a terminat la o distanță mare de maximele zilei, după ce un nou raport a semnalat că OPEC s-ar putea pregăti să crească în sfârșit producția de care e mare nevoie.

Țițeiul Brent, referința mondială, a câștigat 1% pe parcursul zilei, urcând la 122,84 dolari pe baril – cea mai mare închidere din 8 martie. La începutul sesiunii, Brent s-a tranzacționat până la 125,28 dolari.

După ce inițial a urcat, petrolul american a închis la 114,67 dolari pe baril, în scădere cu 0,4% pe zi.

Deși noile sancțiuni erau așteptate pe scară largă, această măsură va bulversa și mai mult aprovizionarea cu energie la nivel mondial.
Europa este cel mai mare cumpărător de energie rusă, aproximativ 2,4 milioane de barili de țiței rusesc fiind trimiși în Europa în fiecare zi în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

„Cumva, de acum până la sfârșitul anului, lumea trebuie să găsească o modalitate de a compensa acest deficit”, a declarat Andy Lipow, președintele Lipow Oil Associates.
De aceea, Lipow se așteaptă ca prețul benzinei să continue să crească.

Vestea bună pentru consumatori este că piața petrolului s-a calmat după ce Wall Street Journal a relatat că unii membri OPEC iau în considerare suspendarea participării Rusiei la un acord privind producția de petrol.
O astfel de mișcare ar putea deschide calea pentru Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite pentru a accelera revenirea producției lăsată pe tușă atunci când a izbucnit Covid-19 în primăvara anului 2020.
Lovită de război și de sancțiuni, producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă semnificativ în acest an. Acest lucru se adaugă la deficitele de aprovizionare din cadrul OPEC care au împiedicat oferta să satisfacă cererea.

„Acest lucru ar permite OPEC+ un anumit spațiu de manevră pentru a compensa deficitele de producție. Le-ar oferi acoperire”, a declarat Lipow.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău