Prețul petrolului – la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape 3 luni

01 Iun. 2022, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 07:55 // Actual //  Lupu Eduard

Țițeiul Brent a închis marți la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei luni, după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru interzicerea a 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, potrivit CNN.

Cu toate acestea, petrolul a terminat la o distanță mare de maximele zilei, după ce un nou raport a semnalat că OPEC s-ar putea pregăti să crească în sfârșit producția de care e mare nevoie.

Țițeiul Brent, referința mondială, a câștigat 1% pe parcursul zilei, urcând la 122,84 dolari pe baril – cea mai mare închidere din 8 martie. La începutul sesiunii, Brent s-a tranzacționat până la 125,28 dolari.

După ce inițial a urcat, petrolul american a închis la 114,67 dolari pe baril, în scădere cu 0,4% pe zi.

Deși noile sancțiuni erau așteptate pe scară largă, această măsură va bulversa și mai mult aprovizionarea cu energie la nivel mondial.
Europa este cel mai mare cumpărător de energie rusă, aproximativ 2,4 milioane de barili de țiței rusesc fiind trimiși în Europa în fiecare zi în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

„Cumva, de acum până la sfârșitul anului, lumea trebuie să găsească o modalitate de a compensa acest deficit”, a declarat Andy Lipow, președintele Lipow Oil Associates.
De aceea, Lipow se așteaptă ca prețul benzinei să continue să crească.

Vestea bună pentru consumatori este că piața petrolului s-a calmat după ce Wall Street Journal a relatat că unii membri OPEC iau în considerare suspendarea participării Rusiei la un acord privind producția de petrol.
O astfel de mișcare ar putea deschide calea pentru Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite pentru a accelera revenirea producției lăsată pe tușă atunci când a izbucnit Covid-19 în primăvara anului 2020.
Lovită de război și de sancțiuni, producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă semnificativ în acest an. Acest lucru se adaugă la deficitele de aprovizionare din cadrul OPEC care au împiedicat oferta să satisfacă cererea.

„Acest lucru ar permite OPEC+ un anumit spațiu de manevră pentru a compensa deficitele de producție. Le-ar oferi acoperire”, a declarat Lipow.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău