Rusia ar putea accepta bitcoin ca plată pentru exporturile de petrol și gaze. Decizis – o problemă pentru China

25 Mart. 2022, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2022, 12:54 // Actual //  MD Bani

Pavel Zavalni, președintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei de Stat a spus că Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze. Totuși, această decizie ar putea fi o problemă pentru China, unde criptomonedele sunt interzise.

Pavel Zavalni a spus că țărilor „prietenoase” li s-ar putea permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale, scrie BBC.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble.

Mișcarea are ca scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an. Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus presiune asupra rublei și au crescut costul vieții pentru ruși. Cu toate acestea, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.

Zavalni a declarat joi că Rusia a analizat modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie.

El a spus că China și Turcia se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”. „Am propus Chinei de mult timp să treacă la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, va fi vorba de lire și ruble. De asemenea, puteți plăti cu bitcoini”, a declarat Zavalni.

Plățile în bitcoin, risc pentru China

Analiştii susțin că Rusia ar putea avea de câștigat dacă va accepta plata în criptomonede, în ciuda riscurilor.

„Rusia resimte impactul sancțiunilor fără precedent. Simte nevoia de a susține economia și, în multe privințe, bitcoin este văzut ca un activ pe creștere”, a declarat David Broadstock, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Singapore, care a remarcat însă că valoarea bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an. „Acceptarea bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, implică un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China”, a explicat Broadstock. „Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind bitcoin.”, a adăugat el.

Pe de altă parte, există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile. Acest lucru a determinat guvernul Ucrainei, precum și politicienii americani și europeni să ceară platformelor de criptomonede să interzică utilizatorii ruși.

„Unii ruși obișnuiți folosesc criptomonedele ca un colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun acțiunii țării lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a declarat Brian Armstrong, directorul executiv al companiei de criptomonede Coinbase.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble. Declarațiile lui au dus moneda la un nivel maxim al ultimelor trei săptămâni.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări „neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Germania, Austria şi Polonia au răspuns că nu vor da curs solicitării Moscovei. Acestea se numără însă printre statele UE cele mai dependente de gazele ruseşti şi prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistări a livrărilor.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău