Rusia ar putea avea profituri record din exportul de gaz și petrol, dacă cei mai mari clienți ai săi nu impun embargo

05 Apr. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Apr. 2022, 11:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale și petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor stopa importurile de energie, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Astfel, Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an. Creștere va reprezenta mai mult de o treime față de 2021. De asemenea, analiștii spun că țara va avea un excedent al balanței comerciale record despre care Institutul Financiar Internațional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiștii IFI conduși de Robin Brooks. „Cu actualele sancțiuni aplicate, fluxurile substanțiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Cifrele menționate mai sus s-ar putea schimba radical în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar și fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în scădere.

Mulți dintre clienții tradiționali ai țării caută să cumpere din altă parte și aleg să nu semneze noi contracte cu furnizorii ruși, în contextul condamnării extinse a agresiunii președintelui Vladimir Putin. Alții, precum India, beneficiază de reduceri mari la importuri.

Petrolul și gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturile Rusiei și au contribuit cu aproape 40% la veniturile bugetare de anul trecut.

Combinația dintre o depreciere acută a rublei și un preț mai mare în dolari pentru petrol va genera 103 miliarde de dolari suplimentari la veniturile bugetare din acest an, potrivit TS Lombard.

Deși livrările de energie au scăzut, șocul asupra importurilor și cererii interne va fi atât de sever încât actuala balanță comercială, cea mai largă măsură a comerțului și serviciilor, ar putea ajunge la un nou maxim istoric după recordul de 120 de miliarde de dolari de anul trecut.

Având în vedere că șocurile inflației și scăderea veniturilor deja lovesc consumatorii ruși, economiștii Goldman Sachs prevăd o cădere de 20% a importurilor în 2022, dublu față de declinul așteptat în rândul exporturilor.

Cu toate acestea, o balanță comercială sănătoasă nu va salva Rusia de la o adâncă recesiune, dar va ajuta la susținerea cheltuielilor guvernamentale într-o vreme în care guvernul nu are acces la piețele de capital internaționale. Analiștii TS Lombard spun că rata de schimb a rublei este susținută de actualele fluxuri care intră în țară, în contextul în care sancțiunile au înghețat mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale.

Abilitatea Rusiei de a vinde petrol și gaze în străinătate ar putea fi singurul lucru care ține economia de la a cădea într-un colaps financiar și mai mare.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău