„Măcelarul din Mariupol” le cere soldaților ucraineni să părăsească orașul. Le garantează viața dacă depun armele

05 Apr. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2022, 11:33 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia le-a cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să depună armele și să părăsească orașul. Generalul rus Mihail Mizințev afirmă că le garantează viața soldaților ucraineni și voluntarilor străini veniți să lupte în Ucraina și îi lasă să plece pe un coridor umanitar.

Militarii forţelor ucrainene şi luptătorii voluntari străini ar putea părăsi în siguranţă oraşul Mariupol spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă, printr-un coridor, a declarat general-maior Mihail Mizinţev, supranumit „Măcelarul din Mariupol”.

„Tuturor celor care depun armele li se garantează viaţa”, a anunţat el, care a precizat că armata rusă este dispusă să declare o încetare a focului la ora locală 09:30, marţi, 5 aprilie, „exclusiv din motive umanitare”, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Pentru aceasta, forţele ucrainene trebuie să declare la rândul lor o încetare a focului începând cu ora locală 06:00, să depună armele şi să părăsească Mariupolul, afişând steagul alb, pe o rută convenită în prealabil, în direcţia regiunii Zaporojie, controlată de Kiev.

Între orele 10:00 şi 13:00 combatanţii ucraineni trebuie să părăsească oraşul în direcţia localităţii Manguşa, „fără arme şi fără muniţii”. Propunerea rusă include forţele armate ucrainene, batalioanele de apărare teritorială şi mercenarii străini, dar nu sunt menţionate unităţile ucrainene ultranaţionaliste (batalionul Azov), remarcă EFE.

Un efort reînnoit va fi asemenea depus pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini marţi din oraş, a susţinut generalul rus, care a acuzat că, în ultimele zile, partea ucraineană a împiedicat în mod repetat oamenii să fie scoşi din Mariupol. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, notează DPA.

Mariupol, oraş în care mai rămân circa 100.000 de persoane, potrivit estimărilor, se află sub asediul trupelor ruse şi al miliţiilor separatiste de câteva săptămâni. Potrivit primăriei, în oraşul asediat ar fi murit circa 5.000 de persoane.

În raportul său de luni aseară, Ministerul Apărării rus a declarat că a distrus două depozite de muniţii şi un depozit de combustibil, precum şi două posturi de comandă în noi atacuri.

Potrivit ministerului, separatiştii proruşi au avansat 2 kilometri în regiunea Lugansk. Potrivit Rusiei, 90% din regiunea Lugansk nu mai este sub control ucrainean.

Printre altele, Ministerul Apărării ucrainean a declarat că se aşteaptă la noi atacuri ale forţelor ruse asupra oraşului asediat din est Harkov, potrivit unui purtător de cuvânt luni seară.

Trupele ruse se pregătesc să cucerească oraşul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Oleksandr Motuzianîk pentru ziarul Ukrainska Pravda, citat marţi de DPA.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 16:55
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2024, 16:55 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Centrală a Rusiei a raportat că de la începutul anului 2022, numărul conturilor corespondente în valută ale băncilor ruse în dolari SUA și euro a scăzut cu 55%, iar de la sfârșitul anului trecut, deschiderea de conturi, în băncile statelor „prietene”, bat pasul după amenințările cu sancțiuni secundare din partea Statelor Unite, dar cursul de schimb al rublei rămân stabil datorită capitalului adecvat, al exporturilor  și a politicii monetare stricte.

„În perioada de raportare a continuat tendința de reducere a relațiilor corespondente în valute toxice cu băncile nerezidente”, susține banca centrală a Rusiei în evaluarea stabilității financiare.

Potrivit datelor de la 1 aprilie 2024, valoarea indicelui relațiilor corespondente cu nerezidenții în valute „toxice” dolari SUA și euro, a scăzut cu 17% față de 1 octombrie 2023, iar comparativ cu începutul anului 2022 – cu 55%, scrie The Moscow Times.

Dinamica pozitivă a relațiilor corespondente în monedele țărilor „prietenoase” Rusiei, observată din 2022, a încetinit din cauza sancțiunilor adoptate de Statele Unite în decembrie 2023 și complicând interacțiunea băncilor ruse cu partenerii străini, a indicat Banca Centrală. .

În general, în condițiile restricțiilor de capital, situația pe piața valutară rusă, conform Băncii Centrale, a fost stabilă și a fost determinată de starea contului curent a balanței de plăți.

De la introducerea vânzării obligatorii a veniturilor în valută străină, Banca Centrală a înregistrat o creștere a volumului vânzărilor nete de valută străină de către exportatori: ale celor mai mari 29 de companii exportatoare rusești, acestea s-au ridicat la 13,9 miliarde USD în noiembrie 2023 și 14,8 USD. miliarde în decembrie. Raportul dintre vânzările nete de valută și veniturile din export valutar a fost de 88% și 93% în noiembrie și, respectiv, decembrie 2023.

Prețurile ridicate ale petrolului au contribuit, de asemenea, la creșterea câștigurilor valutare și a vânzărilor nete, iar scăderea prețului petrolului în decembrie 2023 – ianuarie 2024 a dus la o scădere a veniturilor din export și a vânzărilor de valută ale companiilor.

Ca urmare, volumul mediu lunar al vânzărilor nete de valută străină pentru perioada ianuarie-februarie 2024 pentru grupul de companii luat în considerare a scăzut la 11,7 miliarde USD.

Revenirea prețurilor petrolului în februarie – martie 2024, precum și primirea plăților pentru veniturile din export amânate anterior din cauza presiunii crescute a sancțiunilor au condus la o creștere a vânzărilor nete de valută străină în martie la 13,0 miliarde USD, în aprilie – la 13,2 miliarde USD , a spus el Banca Centrală.

Autoritatea de reglementare a remarcat, de asemenea, în revizuire riscurile înrăutățirii situației cu lichiditatea valutară. Din decembrie 2023, împrumuturile în yuani au început să depășească dinamica fondurilor strânse în yuani, aceasta a fost însoțită de o scădere a activelor lichide în yuani ale băncilor. În același timp, băncile s-au bazat din ce în ce mai mult pe finanțarea pe termen scurt prin tranzacții de swap valutar.

Pentru a reduce excesul de volatilitate pe piața monetară valutară, CBR crește limita zilnică a schimburilor de yuani pentru ultimele și primele două zile de tranzacționare ale fiecărei luni de la 10 la 20 de miliarde de yuani. În același timp, Banca Centrală a majorat rata la swap-urile de yuani „pentru a minimiza impactul operațiunilor Băncii Rusiei asupra prețurilor de pe piață”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău