„Măcelarul din Mariupol” le cere soldaților ucraineni să părăsească orașul. Le garantează viața dacă depun armele

05 Apr. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2022, 11:33 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia le-a cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să depună armele și să părăsească orașul. Generalul rus Mihail Mizințev afirmă că le garantează viața soldaților ucraineni și voluntarilor străini veniți să lupte în Ucraina și îi lasă să plece pe un coridor umanitar.

Militarii forţelor ucrainene şi luptătorii voluntari străini ar putea părăsi în siguranţă oraşul Mariupol spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă, printr-un coridor, a declarat general-maior Mihail Mizinţev, supranumit „Măcelarul din Mariupol”.

„Tuturor celor care depun armele li se garantează viaţa”, a anunţat el, care a precizat că armata rusă este dispusă să declare o încetare a focului la ora locală 09:30, marţi, 5 aprilie, „exclusiv din motive umanitare”, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Pentru aceasta, forţele ucrainene trebuie să declare la rândul lor o încetare a focului începând cu ora locală 06:00, să depună armele şi să părăsească Mariupolul, afişând steagul alb, pe o rută convenită în prealabil, în direcţia regiunii Zaporojie, controlată de Kiev.

Între orele 10:00 şi 13:00 combatanţii ucraineni trebuie să părăsească oraşul în direcţia localităţii Manguşa, „fără arme şi fără muniţii”. Propunerea rusă include forţele armate ucrainene, batalioanele de apărare teritorială şi mercenarii străini, dar nu sunt menţionate unităţile ucrainene ultranaţionaliste (batalionul Azov), remarcă EFE.

Un efort reînnoit va fi asemenea depus pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini marţi din oraş, a susţinut generalul rus, care a acuzat că, în ultimele zile, partea ucraineană a împiedicat în mod repetat oamenii să fie scoşi din Mariupol. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, notează DPA.

Mariupol, oraş în care mai rămân circa 100.000 de persoane, potrivit estimărilor, se află sub asediul trupelor ruse şi al miliţiilor separatiste de câteva săptămâni. Potrivit primăriei, în oraşul asediat ar fi murit circa 5.000 de persoane.

În raportul său de luni aseară, Ministerul Apărării rus a declarat că a distrus două depozite de muniţii şi un depozit de combustibil, precum şi două posturi de comandă în noi atacuri.

Potrivit ministerului, separatiştii proruşi au avansat 2 kilometri în regiunea Lugansk. Potrivit Rusiei, 90% din regiunea Lugansk nu mai este sub control ucrainean.

Printre altele, Ministerul Apărării ucrainean a declarat că se aşteaptă la noi atacuri ale forţelor ruse asupra oraşului asediat din est Harkov, potrivit unui purtător de cuvânt luni seară.

Trupele ruse se pregătesc să cucerească oraşul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Oleksandr Motuzianîk pentru ziarul Ukrainska Pravda, citat marţi de DPA.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău