Cât „poluează” sarmalele? Amprenta de carbon a principalelor alimente de pe masa de Sărbători

27 Dec. 2022, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 10:37 // Actual //  bani.md

Sărbătorile sunt un prilej de desfătare culinară. Sunt acel moment din an în care vrem „câte puțin” din toate. Cumpărăm și gătim mult, mâncăm în exces, scrie panorama.ro.

Așa se explică de ce, înainte de Sărbători, toate magazinele se confruntă cu un volum crescut de vânzări. Nu de puține ori, rafturile ajung să fie goale pentru că ritmul aprovizionării nu poate să susțină ritmul achizițiilor. Iar cozile de la casele de marcat ajung să fie test de răbdare și distrus spiritul festiv.

Mari iubitori ai tradițiilor și „meselor îmbelșugate”, românii se aprovizionează din belșug cu carne, lactate, ouă și dulciuri pentru preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion. Vorbim aici de preparatele din carne de porc, sarmale, salata de boeuf și cozonaci.

Pentru că nu ne pricepem la rețete, ne-am uitat în schimb la date, pentru a-i ajuta pe cei care vor să fie cumpătați pentru sănătatea lor și a bugetului personal, dar și pentru sănătatea planetei.

Infograficul de mai jos arată impactul asupra mediului pe care îl are consumul acestor alimente pe care le includem în mesele de Sărbători. De exemplu, pentru o rețetă clasică de sarmale de porc, pentru care se folosesc 1 kg de carne de porc și 200 g de orez, sunt produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră.

Iar dacă vreți să aflați sfaturi despre combaterea risipei alimentare, am vorbit despre acest subiect aici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 12:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 12:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul Banca Mondială l-a numit pe economistul german Ulrich Schmitt în funcția de manager de țară pentru Republica Moldova, începând cu 1 iulie 2025. El o succede pe Inguna Dobraja, care a condus portofoliul instituției la Chișinău din iulie 2021.

„Sunt onorat să reprezint Grupul Banca Mondială în Moldova, unde voi lucra activ cu sectoarele public și privat pentru a găsi soluții de creare a locurilor de muncă, îmbunătățire a capitalului uman și creștere a competitivității”, a declarat Schmitt, subliniind că statutul de țară candidată la UE și agenda de reforme oferă Moldovei „o mare oportunitate de creștere durabilă pe termen lung”, în pofida crizelor generate de războiul din Ucraina.

Conform Cadrului de Parteneriat cu Țara, Banca Mondială își concentrează sprijinul pe trei direcții: climat investițional și locuri de muncă, dezvoltarea capitalului uman și investiții ecologice — în special în infrastructură și agricultură. În paralel, instituția acordă asistență pentru digitalizarea și consolidarea capacităților din sectorul public și privat, în vederea alinierii la standardele europene.

Ulrich Schmitt a fost anterior manager de operațiuni al Băncii Mondiale pentru Myanmar și Thailanda, cu sediul la Bangkok, și deține peste 20 de ani de experiență în cadrul instituției, inclusiv roluri în Europa și Asia Centrală, Sri Lanka, Maldive și China. Schmitt este doctor în managementul resurselor naturale al Universității Tehnice din München.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO