Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

11 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Cu o armată regulată subţiată după aproape şase luni de invazie dezastruoasă şi sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Kremlinul face alegeri urâte în războiul său şi recrutează deţinuţi pentru a lupta, scrie CNN.

De-a lungul unei investigaţii care a durat o lună, CNN a vorbit cu deţinuţii prinşi în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele şi prietenii lor. Activiştii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia – de la criminali la traficanţi de droguri. Unii au fost luaţi chiar din închisoarea în care este deţinut un american încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje între rude, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei (o afirmaţie negată de Kremlin).

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa. Încarcerat de mai mulţi ani pentru infracţiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă – destul de comun în sistemul penitenciar rusesc – pentru a descrie condiţiile oferite.

„Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremişti sau terorişti”, a spus el. „Se oferă amnistie sau o graţiere în şase luni. Cineva vorbeşte de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit”. El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, şi că acceptarea în program va duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deşi avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienţei militare.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău