Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere

16 Apr. 2024, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:27 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a schimbat direcția pentru afacerile Kremlinului spre China, afundându-se tot mai mult în buzunarul acesteia!

Beijingul stimulează mașina de război a lui Vladimir Putin, iar China furnizează imagini avansate din satelit pentru trupele ruse din Ucraina. Cu toate acestea, există semne că alianța „fără limite” dintre Beijing și Moscova ar putea avea limitări, potrivit Express.

China și-a sporit sprijinul militar pentru Rusia oferind tehnologie specializată prin satelit, au spus surse americane. Inteligența geospațială a Beijingului oferă Rusiei mai multe modalități de a explora spațiul de luptă din Ucraina.

Și, în mod esențial, indică o îndrăzneală din ce în ce mai mare a Beijingului, despre care experții spun că este încurajată de așa-numita „oboseală din Ucraina” în SUA și în anumite părți ale Europei.

Rusia și China au devenit din ce în ce mai apropiate de la invazia Ucrainei în 2022, împărțind doar anul trecut 200 de miliarde de lire sterline în comerțul reciproc. Dar relația lor inegală a făcut ca Moscova să fie din ce în ce mai responsabilă față de Beijing pentru vânzările de petrol și dezvoltarea tehnologică.

China a devenit furnizorul de orice, de la haine la mașini, după un exod al producătorilor occidentali, precum Germania, Marea Britanie și Franța și mai multe runde de sancțiuni. În același timp, Rusia a stimulat exporturile de mărfuri precum cărbunele și petrolul către China.

În mod crucial, China și Hong Kong au devenit, de asemenea, porți cheie pentru ca Moscova să acceseze tehnologii restricționate, inclusiv cipuri și circuite integrate, utilizate în arme sau necesare pentru a le construi.

Sprijinul Chinei include, de asemenea, microelectronica și mașini-unelte pentru tancuri, precum și optică, propulsori pentru a fi utilizați la rachete și o cooperare spațială sporită. Deși atât SUA, cât și UE au numit și făcut publice numele mai multor firme chineze pentru că au permis aceste transferuri, comerțul arată puține semne de renunțare.

Săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat cu privire la „consecințe semnificative” dacă s-ar constata că companiile chineze încalcă sancțiunile menite să oprească mașina de război a Rusiei.

Beijingul a încercat să se prezinte drept neutru în fața invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aflată acum la al treilea an. Cu toate acestea, pe măsură ce Moscova își crește producția internă de arme, Kievul se confruntă cu o penurie critică de artilerie, aliații nu reușesc să umple deficitul.

Justin Crump, de la grupul de risc strategic Sibylline, a declarat: „Rolul din ce în ce mai mare al Chinei în acest domeniu este încurajat de sentimentul că Occidentul nu va acționa pentru a-l preveni”. Dar nu totul poate fi bine cu alianța „fără limite”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău