Rusia va avea nevoie de 14,4 de miliarde de dolari pentru regiunile ucrainene anexate – bancheri

04 Nov. 2022, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2022, 11:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal în septembrie de Rusia – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – vor avea nevoie de 900 de miliarde de ruble (14,4 miliarde de dolari) pentru a putea funcţiona din punct de vedere economic, a declarat joi Asociaţia Băncilor din Rusia pentru ziarul Izvestia, citat de EFE.

”Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, circa 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de circa 500-600 de miliarde de ruble (8-9 miliarde de dolari”, a declarat pentru ziarul rus vicepreşedintele asociaţiei, Aleksei Voilukov.

Totuşi, potrivit bancherului, ”în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar”.

”Din acest motiv, va fi nevoie de o sumă suplimentară de circa 50%, până la aproximativ 900 de miliarde de ruble”, a explicat el, care a adăugat că este posibil ca această sumă în numerar să fie transferată pe parcursul a câtorva luni.

La rândul său, banca rusă Promsviazbank, care operează deja în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat pentru Izvestia că îşi alimentează amplu reţeaua locală cu numerar.

Potrivit autorităţilor bancare, această cantitate de bani tipăriţi, chiar dacă are loc o emisiune parţială de bancnote şi monede, nu va influenţa inflaţia din Rusia.

”Cel mai probabil, aceşti bani sunt deja emişi, iar în general în seifurile băncilor sunt sume considerabile de rezerve monetare”, a spus Voilukov, care nu a exclus nici emiterea de noi bancnote pentru a face faţă nevoilor regiunilor anexate.

Vicepreşedintele asociaţiei a explicat că, la începutul anului 2022, populaţia rusă număra 145,5 milioane de oameni, în timp ce rezervele în numerar se ridicau la 14 trilioane de ruble, o medie de 100.000 de ruble cash de persoană (aproximativ 1.605 dolari).

La rândul său, directorul Centrului de Investigaţii Conjuncturale de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, Gheorghi Ostapkovici, a apreciat că ”este de o importanţă crucială să se evalueze corect nevoia de numerar pentru noile regiuni pe baza funcţionării companiilor, afacerilor şi serviciilor”.

”Dacă în noile regiuni ajunge o cantitate rezonabilă de ruble, acest proces nu va avea niciun impact asupra inflaţiei”, a susţinut el, amintit că, în afară de emisiunea numerarului, Banca Centrală are la dispoziţie şi alte mecanisme pentru a reglementa lichidităţile.

Ostapkovici consideră totodată că suma de 900 de miliarde de ruble calculată de Asociaţia Băncilor este exagerată, dat fiind că în aceste regiuni există deja mecanisme de plată fără numerar şi, astfel, va fi nevoie în opinia sa de mai puţini bani lichizi.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău