Rusia, mișcare ciudată făcută pe teritoriul Belarusului. Care e miza pentru războiul din Ucraina

04 Nov. 2022, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2022, 10:57 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul a instalat aparate MiG-31 și rachetele lor Kinjal la o bază din Belarus, un „mesaj către Occident”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Moscova a desfășurat două avioane de vânătoare MiG-31K în Belarus, cea mai modernă versiune a unui avion dezvoltat în anii 1970 pentru a intercepta ținte în mare viteză. Capabil să zboare cu 3.200 km/h, acest avion cu două locuri este, atunci când poartă o rachetă hipersonică Kinjal, vectorul ideal pentru a lovi orice capitală europeană în câteva minute, inclusiv cu un focos nuclear. Racheta Kinjal, care poate depăși 11.000 km/h, este astăzi aproape imposibil de interceptat.

Mișcarea periculoasă pe care o face Rusia pe teritoriul prietenilor din Belarus

Contribuția strategică a acestei desfășurări pentru Moscova nu este evidentă, în măsura în care Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) dețin deja din august 2022 o pereche de rachete MiG-31K și Kinjal în Kaliningrad, o enclavă rusă aflată la porțile teritoriului european. Prin urmare, aceasta este o măsură esențial simbolică pentru Kremlin, care marchează cooperarea sa cu aliatul belarus, al cărui teritoriu servește drept bază din spate pentru ofensiva lui Vladimir Putin în Ucraina.

Ce miză are pentru războiul pe care Kremlinul îl duce în Ucraina

Interesul acestei desfășurări pentru conflictul din Ucraina pare aproape nul, în măsura în care stocul de rachete Kinjal este foarte scăzut și este foarte puțin probabil ca armata rusă să le „irosească” pentru a lovi teritoriul ucrainean, deja vulnerabil la alte arme mai clasice, precum rachetele de croazieră. „În esenţă, acesta este, fără nicio îndoială, un mesaj adresat Occidentului”, comentează Ministerul britanic al Apărării. Sosirea avioanelor MiG-31K ar fi avut loc și în cadrul creării unei grupări militare regionale comune cu Minskul, cu scopul de a întări frontierele împotriva europenilor și a NATO.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău