Rușii, nerăbdători să afle planurile lui Putin: Toată lumea aşteaptă un mesaj, după vizita lui Biden la Kiev

21 Feb. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Feb. 2023, 10:33 // Actual //  bani.md

Preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să ţină marţi un discurs în care va prezenta obiectivele pentru cel de-al doilea an al invaziei sale în Ucraina, la o zi după ce preşedintele american Joe Biden s-a plimbat pe străzile Kievului promiţând că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

După vizita surpriză la Kiev, Biden a zburat în Polonia şi marţi va ţine un discurs despre modul în care Statele Unite au contribuit la mobilizarea lumii pentru a sprijini Ucraina şi va sublinia sprijinul american pentru flancul estic al NATO.

„Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic”, a spus Biden. „Costul pe care Ucraina a trebuit să îl plătească este extraordinar de mare. Sacrificiile au fost mult prea mari. … Ştim că vor urma zile, săptămâni şi ani dificili”.

În afara catedralei, tancuri ruseşti arse stau ca un simbol al asaltului eşuat al Moscovei asupra capitalei din prima parte a conflictului început pe 24 februarie. De atunci, războiul a ucis zeci de mii de civili, precum şi soldaţi din ambele tabere, oraşele au fost reduse la ruine, iar milioane de refugiaţi au fugit. Rusia susţine că a anexat aproape o cincime din Ucraina, în timp ce Occidentul a promis zeci de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

„Această vizită a preşedintelui american în Ucraina, prima din ultimii 15 ani, este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relaţiilor dintre Ucraina şi SUA”, a declarat preşedinttele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden a călătorit în capitala Ucrainei cu trenul de noapte din Polonia, ajungând după aproximativ 10 ore, luni, la ora 8.00, înainte de a se întoarce în acelaşi mod, plecând imediat după ora 13.00 (11.00 GMT), potrivit unui raport al Casei Albe.

Biden a sosit luni târziu la Varşovia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele polonez Andrzej Duda, alături de alţi lideri ai ţărilor de pe flancul estic al NATO.

În timp ce Biden se afla la Kiev, Departamentul de Stat a anunţat un ajutor suplimentar de 460 de milioane de dolari din partea SUA pentru Ucraina, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de apărare aeriană în valoare de 450 de milioane de dolari, precum şi 10 milioane de dolari pentru infrastructura energetică.

Rusia a fost anunţată înainte de plecarea lui Biden, au declarat oficiali de la Washington şi Moscova, aparent pentru a evita riscul unui atac asupra Kievului în timp ce acesta se afla acolo.

Putin va pune la curent elita politică şi militară a Rusiei cu privire la conflictul din Ucraina, cea mai mare confruntare cu Occidentul de la apusul Războiului Rece, într-un discurs ţinut marţi în faţa membrilor celor două camere ale parlamentului.

De asemenea, el va prezenta analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi îşi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Discursul urmează să înceapă la ora 0900 GMT în centrul Moscovei.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar va aproba mai multe sancţiuni înainte de 24 februarie.

Rusia încearcă să-şi asigure controlul total asupra a două provincii estice care formează regiunea industrială Donbas din Ucraina. A trimis mii de recruţi în Ucraina pentru o ofensivă de iarnă, dar a obţinut doar câştiguri reduse până acum în asalturile din tranşeele îngheţate de pe frontul estic din ultimele săptămâni.

Kievul şi Occidentul consideră că este vorba de o presiune pentru a-i oferi lui Putin victorii pe care să le trâmbiţeze la un an după ce a lansat cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Luni, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a făcut apel la o soluţionare negociată a războiului din Ucraina, în timpul unei escale în Ungaria, înainte de o vizită la Moscova pentru discuţii.

Ucraina spune că orice soluţie diplomatică necesită retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul său.

În public, China a rămas neutră, în ciuda semnării unui pact de prietenie „fără limite” cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazie.

Washingtonul a declarat în ultimele zile că este îngrijorat de faptul că Beijingul ar putea începe să aprovizioneze Moscova cu arme. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Statele Unite nu sunt „în poziţia de a face cereri Chinei”.

Ucraina se aşteaptă să primească în următoarele luni mari cantităţi de armament occidental care o vor ajuta să organizeze o contraofensivă planificată. În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au afirmat că au provocat pierderi uriaşe în timp ce respingeau atacuri

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău