S-a scumpit carnea de pui. Producători s-au înglodat, cer ajutorul statului să nu falimenteze

09 Feb. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 13:05 // Actual //  MD Bani

În ultima perioadă scumpirile se țin lanț. Pe parcursul lunii ianuarie, majoritatea avicultorilor au scumpit carnea de pasăre cu 5-7%.

Contactat de Bani.md, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova (APAM), Eugeniu Voinițchi a declarat că scumpirea apare în urma creșterii prețurilor la carburanți și gaz natural ceea ce a condus la creșterea costului de producție.

„Costul de producție al cărnii s-a mărit cu 30 – 35% în urma scumpirii carburanților și gazului. Dacă până la scumpirea gazului pentru un kilogram de masă vie se cheltuia în jur de 2 lei pentru gaz, acum depășește 5 lei, ceea ce înseamnă o scumpire semnificativă.”, a menționat Eugeniu Voinițchi.

De asemenea, dacă statul nu va interveni cu măsuri de susținere a sectorului zootehnic, multe întreprindere zootehnice ar putea falimenta.

„La moment costul de producție depășește costul de vânzare. Sectorul producătorilor de carne și ouă lucrează în minus.”

În acest sens, producătorii de carne pasăre, porc și iepure au solicitat o întâlnire cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor.

Una dintre soluțiile pe care o vede președintele APAM ar fi eliminarea taxei pentru valoarea adăugată, măsură întreprinsă și în Polonia.

„În Republica Moldova taxa reprezintă 20%, ceea ce reprezintă o povară fiscală destul de complicată pentru sectorul zootehnic. Cu părere de rău nu suntem auziți.”

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Superiahtul Alfa Nero, aparținând miliardarului rus Andrei Guriev (locul 17 în clasamentul miliardarilor ruși din 2024 realizat de Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari), a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, relatează Bloomberg, citându-l pe ambasadorul Antigua și Barbuda în SUA, Ronald Sanders. Numele noului proprietar al navei nu a fost dezvăluit, invocându-se un acord de confidențialitate.

Reprezentantul cumpărătorului anonim, brokerul Northrop & Johnson, Richard Higgins, a declarat că valoarea reală a iahtului este mult mai mare decât prețul de vânzare de 40 de milioane de dolari. „Autoritățile din Antigua și Barbuda trebuiau să vândă iahtul,” a explicat brokerul. El a mai menționat că noul proprietar al Alfa Nero este un european care, cel mai probabil, va pune iahtul pe piața de charter.

Pentru întreținerea iahtului, din bugetul Antigua și Barbuda se alocau lunar peste 100 de mii de dolari, sau 28 de mii de dolari pe săptămână (în comparație, PIB-ul pe cap de locuitor în această țară este de 21,5 mii de dolari). Potrivit Wall Street Journal, această sumă includea salariul căpitanului italian, precum și cheltuieli de 2 mii de dolari pe zi pentru combustibilul diesel necesar funcționării aerului condiționat, deoarece, fără acesta, în două zile iahtul s-ar putea acoperi cu mucegai, afectând atât nava, cât și obiectele de artă de la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău