S-a spart axa financiară transatlantică? Europa nu mai contează pe dolar

24 Mart. 2025, 12:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Mart. 2025, 12:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Oficiali de rang înalt din sectorul financiar-bancar al Uniunii Europene au început să analizeze, în mod informal, posibile alternative la finanțarea în dolari americani, ridicând semne de întrebare cu privire la reliabilitatea pe termen lung a Rezervei Federale a SUA (FED) ca furnizor de lichiditate în perioade de criză, informează Reuters, citând șase surse familiare cu discuțiile.

Deși nu există semnale oficiale că FED ar intenționa să-și încalce angajamentele, incertitudinile generate de anumite politici ale fostei administrații Trump au determinat oficialii europeni să își regândească dependența de backstop-ul oferit de banca centrală a SUA.

„Este foarte puțin probabil ca FED să nu ofere sprijin în dolari în situații de stres, dar e prima dată când oficiali europeni discută serios posibilitatea ca acest mecanism să nu mai fie garantat”, a spus una dintre sursele citate.
În forumuri și grupuri de lucru de la nivelul BCE și al autorităților europene de supraveghere, se discută scenarii ipotetice în care guvernul SUA ar putea pune presiune pe FED pentru a suspenda linia de finanțare în dolari pentru Europa, în eventualitatea unor tensiuni geopolitice sau economice.

Backstop-ul oferit de FED – mecanismul de sprijin în dolari în perioade de volatilitate – a fost un pilon al stabilității financiare internaționale. Acesta a fost folosit inclusiv în criza Credit Suisse din 2023, când FED a furnizat zeci de miliarde de dolari băncii centrale elvețiene, permițând evitarea unei crize de lichiditate ce amenința să destabilizeze sistemul financiar global.

Oficialii europeni analizează acum scenarii de criză în care o diminuare a cooperării transatlantice ar putea lăsa sistemul bancar european fără acces rapid la dolarul american, monedă-cheie în comerțul și finanțele globale. Deși discuțiile sunt în stadiu informal, tema este de așteptat să intre în agendele oficiale ale BCE și ale altor autorități financiare europene în viitorul apropiat.

Această evoluție semnalează o reconfigurare potențială a arhitecturii financiare globale, în care Europa își pune problema autonomiei strategice chiar și în ceea ce privește moneda de referință mondială – dolarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2025, 11:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Mai 2025, 11:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Într-o lume a miliardarilor tot mai dominați de antreprenori „self-made”, moștenitorii rămân o forță financiară de necontestat. Potrivit clasamentului Forbes 2025, dintre cei 3.028 de miliardari ai planetei, 990 au moștenit cel puțin o parte semnificativă din averea lor – o comunitate restrânsă, dar incredibil de bogată, cu o avere cumulată de 5,3 trilioane de dolari.

Cu toate că numărul lor a crescut cu 56 față de anul trecut, ponderea lor a scăzut ușor (33% față de 34%) în contextul în care tot mai mulți antreprenori se îmbogățesc prin forțe proprii.

Unii moștenitori au preluat companiile de familie și le-au dus mai departe cu succes; alții și-au creat propriile proiecte de business sau s-au retras într-un lux discret. Forbes a publicat topul celor mai bogați 20 de moștenitori miliardari ai lumii în 2025, iar podiumul este dominat de familia Walton – moștenitorii imperiului Walmart, cel mai mare retailer din lume.

Top 5 cei mai bogați moștenitori din lume – 2025:
Rob Walton & familia – 110 miliarde $ (Walmart, SUA)
Jim Walton & familia – 109 miliarde $ (Walmart, SUA)
Alice Walton – 101 miliarde $ (Walmart, SUA)
Mukesh Ambani – 92,5 miliarde $ (Reliance Industries, India)
Françoise Bettencourt Meyers – 81,6 miliarde $ (L’Oréal, Franța)

Lista continuă cu moștenitori celebri precum Julia Koch, Charles Koch, frații Mars, Dieter Schwarz (Lidl & Kaufland), Mark Mateschitz (Red Bull), și Giovanni Ferrero – toți deținători de imperii globale în retail, energie, industrie alimentară și transporturi.

Interesant este și faptul că în top apar și femei cu poziții cheie: de la Marilyn Simons, văduva fondatorului fondului speculativ Renaissance, până la Savitri Jindal, matriarha celui mai mare conglomerat industrial din India.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE