S-au îmbogățit peste noapte! Au ieșit la iveală aranjamentele petroliștilor. Politicienii au tras cortina

25 Aug. 2022, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Aug. 2022, 12:36 // Actual //  bani.md

Fostul deputat Alexandru Slusari, într-o postare pe facebook, a scos la iveală aranjamentele petroliștilor când au generat o criză a carburanților în luna iunie. „Declarațiile demnitarilor de stat precum că se importă mai puțin și se reexportă în Ucraina sunt lipsite de logică”.

„Statistica denotă minciuna acestor declarații. Vedem că în luna aprilie s-a importat circa 40 mii de tone de motorină, iar în mai importul a fost de aproape 58 mii tone de motorină și nu a fost nici o criză de combustibil. În iunie cantitatea importată de motorină crește până la aproximativ 66 mii tone, însă anume în aceasta lună să începe dezmățul pe piață, când fermierii asaltau benzinăriile cu canistre”, explică Slusari.

Potrivit fostului deputat, aparent în luna iunie s-ar fi reexportat mai multă motorină în Ucraina. „De fapt, de exemplu în aprilie din Moldova au fost reexportate aproape 25 mii tone de motorină sau circa 62 % din toata cantitatea importată. În mai reexportul a constituit peste 34 mii tone sau circa 58 % din volumul importat. Iar în iunie am avut reexportul de diesel puțin peste 33 mii tone sau 50 % din cantitatea importată”.

„De la o poștă să vede că în luna iunie, pe fundalul unui trend ascendent de prețuri pentru produsele petroliere, petroliști șmecheri au creat un deficit artificial, la care au reușit să comercializeze motorina la prețuri exagerate, prin numerar și peste plafonul legal. Iar unii demnitari au devenit tradițional în calitate de paravan pentru mafia petrolier”, a punctat Slusari.

„Apropo, în iulie vedem cum s-a micșorat importul de motorină cu aproape 14 mii tone, însă brusc a dispărut problema deficitului și reexportului Știți de ce? Prețurile la produsele petroliere s-au micșorat brusc. Ce au făcut Consiliul Concurenței, ANRE, Guvernul, comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe ? Au făcut rapoarte sterile și au semnat memorandumuri de colaborare impotentă. Adică continuă mimarea unor activități inutile, însoțite de PR ieftin”, a mai punctat fostul deputat.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău