Integrarea sistemului energetic moldovenesc alături de cel ucrainean în sistemul energetic european conferă mai multă siguranță energetică (dacă abstractizăm problema nodului electroenergetic CERS Moldova) prin faptul că avem acces la piața energetică a UE, doar că prin rețelele sistemului ucrainean fapt ce scade din interesul comercial datorită distanțelor mai mari pentru transportare, susține expertul în energetică Ion Muntean.
Am putea procura energie din România doar că trebuie să o aducem prin Ucraina prin punctul de intrare de la hotarul cu Ungaria. Oportunitățile comerciale reale pot apărea când vor fi construite liniile Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Din punct de vedere al consolidării securității energetice dar și comercial este necesară și construcția liniei Vulcănești-Artiz (Ucraina) în situația în care partea Ucraineană în 2021 a demarat construcția unei linii electrice ce ocolește regiunea transnistreană (nodul CERS Moldova) pentru a alimenta regiunea Odesa”, mai spune Muntean.
Expertul afirmă că aderarea la ENTSO-E a Ucrainei este un lucru vital în condițiile actuale de război, oferindu-i posibilitatea de a accesa surse sigure de energie în eventualitatea stopării unor capacități importante de generare, astfel nefiind dependentă de energie electrică din Rusia și Belarus.
De mai mulți ani, între Republica Moldova și România nu au loc schimburi transfrontaliere de energie, cele două sisteme energetice nefiind interconectate, deși există planuri vechi în acest sens. Asta pentru că sistemul românesc este parte a zonei sincrone ENTSO-E, iar cel basarabean – a zonei ex-sovietice.
Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!