Soluția propusă de Maia Sandu pentru creșterea livrărilor de gaze peste Prut

16 Mart. 2022, 21:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2022, 21:18 // Actual //  Lupu Eduard

În timpul întâlnirii de miercuri, 16 martie, cu președintele Iohannis la Chișinău, șefa statului Maia Sandu a abordat problema livrărilor de gaze ale României peste Prut, spunând că gazoductul Iaşi – Ungheni nu acoperă toată necesitatea Republicii Moldova.
Maia Sandu a fost întrebată, miercuri, 16 martie, într-o conferinţă de presă, cât din necesarul Republicii Moldova ar acoperi folosirea la capacitate maximă a gazoductului Iaşi – Ungheni.

“Volumul pe care îl putem primi prin acest gazoduct nu acoperă toată necesitatea, dar este un volum important care poate să acopere necesitatea din centrul ţării. Şi vreau să vă amintesc că avem posibilităţi tehnice să aducem gaze în Republica Moldova şi pe la sudul Republicii Moldova. Capacităţile tehnice sunt, acum pentru noi este important să identificăm alternative de furnizare”, a declarat Maia Sandu.

România este pregătită să acorde suport pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de Klaus Iohannis după întrevederea pe care a avut-o miercuri, la Chișinău, cu Maia Sandu.
„Știm din propria experiență că drumul către integrarea europeană nu este ușor. Oricare drum, cât de lung nu ar fi, începe cu un pas. Din partea Republicii Moldova acest pas a fost făcut, prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar prin angajamentul actualei conduceri a Republicii Moldova față de construirea unui stat de drept și a unei societăți echitabile. Integrarea europeană este singura calea să asigure prosperarea economică și socială a Republicii Moldova. Ne este clar.

Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat liderul de la București”, a declara Iohannis.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău