Sacii cu bani ai moldovenilor. Câte miliarde de euro și dolari au vândut într-un an

18 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2021, 04:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Vânzările de valută, dolari și euro, din partea populației în ultimele 12 luni au înregistrat un volum record pentru Moldova de echivalentul a peste 4 miliarde USD, în condițiile când procurările de valută din partea populației au crescut mult mai lent.

Drept consecință oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 mil USD, față de august 2020. De la 2 miliarde USD anul trecut la 2,7 miliarde USD în prezent.

”Dacă tendințele se vor menține atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vânzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane USD, vânzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decât în 2013 cu cel puțin 50 mil USD și cu cel puțin 500 mil USD decât la finele lui 2020”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Vânzările masive de valută ale populației au fost unul din factorii principali care au determinat aprecierea leului în ultima perioadă. Or, această aprecierea leului moldovenesc va avea un efect benefic pentru atenuarea scumpirilor, care în prezent cunosc un ritm accelerat. Aprecierea din ultimele 3 săptămâni, dacă se va menține până la finele anului, ne va permite să diminuăm rata inflației cu cel puțin 1,5%, cea ce este extrem de important în contextul actual.

În contextul vânzărilor masive de valută din partea populației, Banca Națională a Moldovei în aceste condiții aproape că nu intervine pe piața valutară. Intervențiile ei de 5-10 milioane USD la un volum de 4 miliarde USD vânzări din partea populației poartă un caracter pur simbolic și au rolul de a transmite semnale către piață, că BNM urmărește evoluția și nu va admite mișcări bruște.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei