Sancțiunile americane lovesc comerțul cu petrol rusesc! China refuză să primească tankerurile

13 Ian. 2025, 13:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 13:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

China a reacționat imediat la noile sancțiuni impuse vineri de președintele american Joe Biden, care vizează flota de umbră a Rusiei, companiile petroliere și firmele de asigurări. Potrivit Bloomberg, unele dintre tankerurile care transportau petrol rusesc nu au ajuns la porturile de destinație, iar procesatorii chinezi și indieni au semnalat posibile pierderi semnificative în importurile de petrol rusesc.

Trei dintre tankerurile afectate de sancțiuni, care se îndreptau către porturi chineze cu petrol rusesc, s-au oprit și au început să plutească pe mare, potrivit datelor de urmărire a navelor. De exemplu, tankerul Huihai Pacific, care a încărcat aproape 770.000 de barili de petrol ESPO la începutul lunii ianuarie în portul Kozmino din Extremul Orient rus, trebuia să ajungă pe 15 ianuarie în portul Dongjiakou din provincia Shandong. Cu toate acestea, în weekend, nava și-a schimbat direcția și se află acum ancorată în larg. Un alt tanker, Mermar, a plecat din Kozmino pe 5 ianuarie cu mai mult de 755.000 de barili de petrol ESPO și trebuia să ajungă săptămâna aceasta în portul Yantai, dar acum s-a oprit pe coasta Chinei.

Printre cele 183 de tankeruri sancționate vineri, mai multe transportau petrol ESPO, un tip preferat de rafinăriile independente din provincia chineză Shandong. Aceste companii au organizat întâlniri de urgență în weekend pentru a stabili dacă pot continua să accepte livrări de petrol rusesc care erau deja în drum spre ele atunci când au fost anunțate sancțiunile, au declarat pentru Bloomberg surse din domeniul comerțului cu petrol.

Sancțiunile au stârnit îngrijorări și în rândul producătorilor de petrol din India. Ministrul indian al Petrolului și directorii companiilor de stat s-au reunit pentru a discuta viitorul sectorului de petrol și gaze al țării după aflarea noilor restricții. Potrivit celor prezenți la întâlnire, sancțiunile impuse Rusiei, care reprezintă aproximativ o treime din importurile de petrol ale Indiei, au fost principalul subiect al discuției, punând pe plan secund alte chestiuni curente.

Șefii rafinăriilor indiene au afirmat că încă analizează documentele împreună cu echipele lor juridice. Unii dintre aceștia au declarat luni că se pregătesc pentru întreruperi semnificative ale livrărilor, care ar putea dura între trei și șase luni și ar putea afecta importurile de până la 800.000 de barili pe zi. Oficialii guvernamentali sunt îngrijorați de posibilitatea unei inflații accelerate, dacă India va trebui să cumpere petrol mai scump de la alți producători, și se pregătesc pentru negocieri cu Washingtonul pentru a menține furnizările rusești.

Potrivit Kpler, tankerurile sancționate au transportat anul trecut mai mult de 530 de milioane de barili de petrol rusesc, ceea ce reprezintă aproximativ două cincimi din exporturile maritime ale Rusiei. Peste jumătate din acest volum, aproximativ 300 de milioane de barili, a fost trimis în China, ceea ce reprezintă aproximativ 61% din importurile maritime de petrol rusesc ale Chinei.

Sancțiunile impuse vineri sunt cele mai extinse de până acum. Ministerul american al Finanțelor a anunțat măsuri împotriva a 183 de nave, a „Gazprom Neft” și filialelor sale, „Surgutneftegaz”, zeci de comercianți de petrol, directori executivi – inclusiv CEO-ul Gazprom Neft, Alexander Dyukov – și companii de asigurări care acoperă navele care transportă petrol rusesc către India, precum „Alfa Insurance” și „Ingosstrakh”. Drept urmare, numărul de nave sancționate care transportă petrol rusesc s-a dublat. Săptămâna trecută, chiar înainte de decizia lui Biden, unul dintre cei mai mari operatori portuari din China, Shandong Port Group, a anunțat că se alătură efectiv sancțiunilor SUA, avertizând că, începând cu 6 ianuarie, va opri primirea navelor incluse în listele negre ale Ministerului american al Finanțelor. Compania administrează porturile din provincia Shandong, unde se importă majoritatea petrolului rusesc, iranian și venezuelean sancționat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA