Accizele și volatilitatea globală – motivele pentru care prețul carburanților crește în Moldova

13 Ian. 2025, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 13:29 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a informat publicul despre creșterea prețurilor carburanților în ultimele două săptămâni, înregistrând o majorare de aproximativ 3-4% la pompă. Printre principalii factori care au contribuit la această creștere se numără fluctuațiile de pe piețele internaționale și modificările interne ale taxelor și marjei comerciale.

Principalele cauze ale majorării prețurilor sunt:

  1. Creșterea cotațiilor Platts pe piețele internaționale, care au înregistrat o creștere de aproximativ 5%;
  2. Majorarea accizelor la carburanți începând cu 1 ianuarie 2025, de circa 7%, aplicată etapizat pe parcursul a 14 zile;
  3. Ajustarea marjei comerciale specifice aplicată de companiile petroliere, care a înregistrat o creștere de 6 bani, sau 1,8%;
  4. Deprecierea leului față de dolarul american cu aproximativ 1,5%.

ANRE a menționat că, pe termen scurt, valoarea accizelor și a marjei comerciale va rămâne stabilă. Astfel, fluctuațiile prețurilor vor depinde în continuare de evoluțiile cotațiilor internaționale ale carburanților și de cursul de schimb al monedei naționale.

În același timp, pe piețele internaționale, prețul petrolului Brent a depășit astăzi, 13 ianuarie 2025, pragul de 81 USD/baril, marcând cel mai înalt nivel din ultimele trei luni. Această creștere este asociată cu sancțiunile stricte impuse de SUA asupra sectorului petrolier rus, care au afectat exportatorii-cheie și au redus semnificativ capacitatea Rusiei de a livra petrol către piețele mari, cum ar fi China și India.

În acest context, ANRE estimează că prețurile carburanților se vor stabiliza parțial, iar pentru ziua de mâine, 14 ianuarie 2025, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul:

  • Benzina COR 95: 24,12 lei/litru (+22 bani);
  • Motorina standard: 20,88 lei/litru (+20 bani).

Aceste ajustări reflectă evoluțiile de pe piața globală, iar autoritățile estimează că pe termen scurt nu vor apărea schimbări semnificative în structura prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO