Sânge pentru petrol: Cei mai răi lideri ai lumii care vând energie murdară Europei

07 Aug. 2022, 07:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Aug. 2022, 07:57 // Actual //  Lupu Eduard

Europa curtează niște regimuri extrem de suspecte pentru petrol și gaze. Invazia brutală a Ucrainei de către Vladimir Putin înseamnă că liderii UE caută acum alternative de energie și se întâlnesc cu unii dintre cei mai autocrați șefi de stat din lume, arată o analiză POLITICO, citat de economedia.ro.

Anul trecut, gazele naturale rusești au reprezentat 40% din cererea UE, iar țițeiul rusesc a reprezentat un sfert din importurile UE. Programul REPowerEU al blocului își propune să reducă radical această dependență cu economii de energie și noi provizii.

Acest lucru a declanșat o luptă pentru petrol și gaze din altă sursă decât cea rusească. Cu toate acestea, majoritatea alternativelor vin cu bagaje etice. Furnizorii din Arabia Saudită până în Qatar, Algeria și Iran se situează cu toții în partea de jos în clasamentul indicelui libertății umane, un barometru al țărilor deschise realizat de către Institutul libertarian Cato din SUA.

Iată, de la cel mai rău la cel mai bun, problemele morale care vin din nevoia UE de combustibil, conform indicelui Blood for Oil al POLITICO.

Rusia

Relațiile cu Rusia sunt la gunoi, în timp ce armata lui Putin continuă să lovească orașele ucrainene și să măcelărească civili. Senatul SUA a aprobat joi în unanimitate o rezoluție prin care îi cere secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Indicele libertății umane: 126 din 165 (Clasamentul nu include gesturile sângeroase ale Kremlinului în Ucraina).

Indicele sânge pentru petrol::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Arabia Saudită

În timp ce petrolul saudit reprezintă mai puțin de 10% din totalul importurilor Europei, țara are un cuvânt mare de spus în ceea ce face OPEC și, prin urmare, asupra stării pieței globale.

Președintele american Joe Biden a vizitat deja Orientul Mijlociu în această lună pentru a încerca să-și îmbunătățească proviziile, renunțând la promisiunea sa anterioară de a face din regalul saudit un „paria”. Nu este vorba doar de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. O coaliție condusă de Arabia Saudită continuă un război sângeros în Yemen, care a ucis mii de oameni. Autoritățile saudite reprimă dizidenții și activiștii pentru drepturile omului.

Indicele libertății umane: 155 din 165

Indicele sânge pentru petrol::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Iran

Iranul are cele mai mari rezerve de gaz din lume, dar exploatarea acestora pentru fabricile și gospodăriile europene vine cu dileme. Asta pentru că sancțiunile legate de programul nuclear al Iranului blochează orice transport legal de petrol sau gaze. Pe lângă problema nucleară, Iranul – condus de liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei – continuă să-și reprime poporul, agențiile de securitate fiind acuzate de încălcări în serie ale drepturilor omului, forțele iraniene fiind profund implicate în războiul civil din Siria.

Indicele libertății umane: 160 din 165

Indicele sânge pentru petrol ::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Egipt

Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi a petrecut recentul val de căldură din Europa la Berlin, acceptând să trimită încă mai mult gaz în Germania, împreună cu hidrogen, ca parte a unui acord de cooperare. A fost și la Paris pentru a discuta despre energie cu Macron. Von der Leyen a anunțat un acord în iunie pentru a aduce mai mult gaz din Egipt și Israel către Europa.

Dar regimul autoritar al lui el-Sisi are mari probleme legate de drepturile omului.

„Zeci de mii de critici guvernamentali, inclusiv jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, rămân închişi pentru acuzaţii motivate politic”, a menţionat Human Rights Watch.

Indicele libertății umane:  161 din 165

Indicele sânge pentru petrol ::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Qatar

Qatarul, condus de șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, ar putea fi mic, dar are două lucruri mari de făcut în acest an; stadioane de fotbal, având în vedere turneul de iarnă de la Cupa Mondială FIFA – un eveniment care a forțat țara să încerce să-și curețe problemele vechi legate de maltratarea lucrătorilor migranți – și cererea bruscă din partea Europei pentru bogăția sa de gaze. Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a condus inițiativa la începutul acestui an, vizitând Doha în martie pentru a încheia un acord de gaz.

Indicele libertății umane: 128 din 165

Indicele sânge pentru petrol::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Azerbaidjan

Azerbaidjanul a fost mult timp considerat drept un colac al energiei alternative, iar țara este legată de UE prin Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale și Conducta Trans Adriatică.

Într-o călătorie la Baku la începutul acestei luni, von der Leyen a semnat un acord pentru a crește livrările cu 50%, până la 12 miliarde de metri cubi (bcm), apoi până la 20 de miliarde de metri cubi „în câțiva ani”.

Și oficialii români au realizat numeroase vizite în această țară, anul acesta, în încercarea de a-și asigura resurse de gaze.

Dar Azerbaidjanul are problemele sale. Există războiul din 2020 din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia. Aliyev, conducătorul ereditar al țării, are și probleme legate de drepturile omului. Țara a fost criticată pentru fraudă electorală, restrângerea libertății presei și arestarea și bătaia activiștilor din opoziție.

Indicele libertății umane: 127 din 165

Indicele sânge pentru petrol::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood::drop_of_blood:

Algeria

Președintele italian Mario Draghi și-a asigurat o nouă aprovizionare cu gaze în Algeria după întâlnirea cu președintele Abdelmadjid Tebboune. Conform unui acord încheiat în această lună, compania energetică de stat din Algeria Sonatrach și Eni din Italia vor dezvolta un zăcământ de petrol și vor comercializa încă 9 miliarde de metri cubi de gaz până în 2024. Acest lucru va pune Algeria deasupra Rusiei ca furnizor de gaze nr. 1 al Italiei.

Algeria are propriile sale motive să facă politică cu gazele, deoarece sprijină mișcarea de independență a Saharei de Vest și se află într-un conflict diplomatic de lungă durată cu Marocul, care pretinde controlul asupra teritoriului. Acest lucru a făcut deja ca Algeria să renunțe la un acord de cooperare cu Spania (care sprijină Marocul) și ridică spectrul energiei care este folosită ca pârghie într-un conflict cu totul diferit. Guvernul are, de asemenea, un istoric prost în reprimarea opoziției politice și în restrângerea libertății de exprimare.

Indicele libertății umane: 154 din 165

Indicele sânge pentru petrol::oil_drum::drop_of_blood::drop_of_blood:

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău