În anul 2024, rata sărăciei absolute a ajuns la 33,6%, iar rata sărăciei extreme – la 15,4%, ceea ce înseamnă că una din trei persoane trăiește sub pragul minim de bunăstare, iar una din șase în condiții de supraviețuire extremă, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
„Acest lucru se datorează nu doar războiului de la hotar, dar și din cauza lipsei unor politici calitative de impulsionare a economiei țării, de a crea noi locuri de muncă, de a susține populația. Statisticile cu privire la recesiunea economiei au fost și ele publicate recent. Cu ajutoare preelectorale nu rezolvi problema saraciei, susține Liviu Vovc de la Blocul Împreună.
Cea mai grav afectată este populația rurală, unde rata sărăciei absolute a urcat de la 32,8% în 2021 la 42,9% în 2024. Practic, aproape fiecare al doilea locuitor de la sate trăiește sub pragul minim de bunăstare. În mediul urban, nivelul a crescut de la 11,9% la 21,6%, dublându-se în doar trei ani.
Mai grav, rata sărăciei extreme – care indică lipsa accesului la cele mai elementare nevoi (alimentare, locuință, îmbrăcăminte) – a atins niveluri critice. În zonele rurale, aceasta a crescut de la 12,7% în 2021 la 20,5% în 2024. În urban, nivelul s-a dublat, ajungând la 8,9%.
Tendința este clară, după cum relevă datele BNS, din 2021 încoace, atât sărăcia absolută cât și cea extremă au crescut constant, cu o accelerare evidentă în ultimii doi ani.