Sărăcie energetică! Noi instrumente de susținere pentru cei care nu-și pot plăti facturile

17 Aug. 2023, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 13:22 // Actual //  bani.md

Astăzi, deputații în a doua lectură un proiect de modificare a Legii privind Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și a Legii cu privire la Ajutorul Social. Propunerea, votată de 54 de deputați, urmărește instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” și „extremă”. Această măsură are scopul de a identifica gospodăriile cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic și de a oferi compensații mai mari la plata facturilor pentru consumul de energie în timpul sezonului rece.

Proiectul mai propune integrarea a două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece – ajutorul pentru sezonul rece și compensațiile la facturile de energie – într-un mecanism unic de plată a compensațiilor pentru energie. Până acum, aproximativ 170 000 de familii au trebuit să completeze două cereri separate în două sisteme informaționale diferite pentru a beneficia de ambele plăți.

Pentru a asigura o mai bună echitate în sistem, proiectul propune extinderea listei de criterii luate în considerare pentru determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. În prezent, programul nu distinge între adulți și copii, persoane cu dizabilități sau rezidenți din mediul urban sau rural.

Această modificare propune, de asemenea, o soluție pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt conectați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele fiecărei gospodării, aceasta ar putea beneficia fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Pentru a obține o imagine mai precisă a veniturilor familiei, proiectul propune autorităților accesul la datele deținute de instituții financiare, cum ar fi bănci și birouri de credit, privind situația financiară a familiei. Aceasta ar contribui la combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Statisticile arată că în perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din Republica Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Pentru anul 2023, suma de 893,1 milioane de lei a fost alocată pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece și plata compensațiilor la resursele energetice familiilor defavorizate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ