Astăzi, deputații în a doua lectură un proiect de modificare a Legii privind Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și a Legii cu privire la Ajutorul Social. Propunerea, votată de 54 de deputați, urmărește instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” și „extremă”. Această măsură are scopul de a identifica gospodăriile cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic și de a oferi compensații mai mari la plata facturilor pentru consumul de energie în timpul sezonului rece.
Proiectul mai propune integrarea a două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece – ajutorul pentru sezonul rece și compensațiile la facturile de energie – într-un mecanism unic de plată a compensațiilor pentru energie. Până acum, aproximativ 170 000 de familii au trebuit să completeze două cereri separate în două sisteme informaționale diferite pentru a beneficia de ambele plăți.
Pentru a asigura o mai bună echitate în sistem, proiectul propune extinderea listei de criterii luate în considerare pentru determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. În prezent, programul nu distinge între adulți și copii, persoane cu dizabilități sau rezidenți din mediul urban sau rural.
Această modificare propune, de asemenea, o soluție pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt conectați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele fiecărei gospodării, aceasta ar putea beneficia fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.
Pentru a obține o imagine mai precisă a veniturilor familiei, proiectul propune autorităților accesul la datele deținute de instituții financiare, cum ar fi bănci și birouri de credit, privind situația financiară a familiei. Aceasta ar contribui la combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.
Statisticile arată că în perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din Republica Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Pentru anul 2023, suma de 893,1 milioane de lei a fost alocată pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece și plata compensațiilor la resursele energetice familiilor defavorizate.