Autoritatea Maritimă a Panamei (AMP) a anunțat că va retrage steagurile a patru tankere împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni, în cadrul campaniei de a preveni intrarea gazului din proiectul Arctic LNG 2 pe piața globală. Vasele sunt deținute de patru companii din Singapore, denumite după primele patru litere ale alfabetului grec: LNG Alpha Shipping, LNG Beta Shipping, LNG Gamma Shipping și LNG Delta Shipping.
Sancțiunile impuse de SUA au fost provocate de legăturile presupuse ale companiilor cu Novatek, compania care implementează proiectul Arctic LNG 2. Novatek a planificat să înceapă exporturile de GNL în primul trimestru al acestui an, dar nu a reușit să inițieze livrările din cauza includerii pe lista neagră a SUA. Deși Novatek a finalizat două din cele trei linii de producție planificate, cu prima linie începând producția de gaz la sfârșitul anului 2023, niciun lot de GNL nu a ajuns la cumpărători.
Din luna august, Arctic LNG 2 a încărcat opt livrări de GNL, dar niciuna nu a fost vândută. Tankerele fie au fost nevoite să le lase în depozite plutitoare, fie se află cu acestea pe mare. Din cauza sancțiunilor rapide impuse vaselor asociate cu proiectul, nicio țară nu este dispusă să accepte încărcăturile, în ciuda ofertei Novatek de a reduce prețul cu 40%.
Ca urmare, Arctic LNG 2 a fost nevoită să oprească practic producția de gaz până la vara următoare. Conform Bloomberg, operațiunile comerciale de lichefiere a gazului au fost oprite, fiind efectuate doar lucrările necesare pentru menținerea stării tehnice a fabricii. Construirea celei de-a treia linii de producție a fost amânată din 2026 pentru 2028.
Autoritatea Maritimă a Panamei a declarat că, în calitate de organizație responsabilă cu menținerea registrului navelor care navighează sub steagul său, monitorizează îndeaproape flota sa. AMP a promis să acționeze ferm în interesul comunității maritime panameze și internaționale privind retragerea înregistrării navelor afectate de sancțiuni.
Blocarea proiectului Arctic LNG 2 a devenit una dintre cele mai eficiente măsuri de sancționare a exporturilor energetice ale Rusiei, a declarat Janis Kluge, specialist în economia rusă la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate. Conform evaluării sale, în urma acestor măsuri, Rusia va pierde aproximativ 10 miliarde de dolari în venituri din exporturi anual.