UPDATE: Violeta Balan de la serviciul de presă al Curții de Conturi a declarat pentru bani.md că vicepreședintele Curții de Conturi, Viorel Chetraru a depus o declarație privind conflictele de interese și dânsul na va participa la exminarea raportului final de audit. Totodată, toți angajații care participă la audit, la inițierea procedurii, au depus deja declarații ale conflictelor de interese.
În scopul asigurării independenţei angajatului din cadrul Curții de Conturi, până la demararea misiunii de audit, acesta, în mod obligatoriu, completează și semnează Declaraţia de independență (conform Modelului anexat), care oferă informaţii despre funcţiile, relațiile și/sau interesele deţinute de către angajat în raport cu entitatea/-țile auditată/-e. Printre circumstanțele care ne pot afecta independenţa se numără: relaţiile de natură familială şi/sau personală cu angajații/conducerea entităţii/-lor auditate, deținerea unor funcții în cadrul entității auditate etc. Declarația de independență va fi semnată în două exemplare, dintre care un exemplar al acesteia va fi prezentat gestionarului Registrului Declarațiilor de independență ale auditorilor publici, iar al doilea – va fi anexat în dosarul misiunii de audit corespunzătoare. De asemenea, membrii CCRM, în mod obligatoriu, semnează o declarație privind conflictul de interese, în caz dacă există un asemenea conflict și nu participă la examinarea și aprobarea raportului de audit respectiv”, se spune în declarația Curții de Conturi.
Curtea de Conturi auditează companiile din domeniul gazului indiferent de participația statului, inclusiv la Moldovagaz. Cel mai interesant este că, potrivit lui Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii, „soția vicepreședintelui Curții de Conturi, Viorel Chetraru este contabilă la ChișinăuGaz”.
Ministrul spune că vede o problemă în acest lucru și spune că Viorel Chetraru ar trebui să se abțină de la luarea deciziei privind raportul de audit.
Anterior, și expertul în energetică, Sergiu Tofilat punea la îndoială raportul de audit al Curții de Conturi, care urmează să fie prezentat plenului instituției.
Mă refer aici la dl Lupu și la dl Chetraru, care au deservit regimul lui Plahotniuc, în cazul dlui Chetraru mai este și un conflict de interese, căci are rude care activează în sectorul gazelor. Poate este cazul mai întâi să schimbăm conducerea acestei instituții ca să avem, într-adevăr, o atitudine obiectivă, în al doilea rând, mi-e greu să spun care este nivelul de pregătire al specialiștilor și, mai ales, de remunerare, care este motivația lor, pentru că atunci când tu ai specialiști plătiți cu 7-8 mii de lei și el semnează o hârtie sau ascunde alta și-și face salariu pe 10 ani, este destul de complicat să te aștepți la un rezultat obiectiv”, declara Tofilat.
Curtea de Conturi auditează investițiile și cheltuielile capitale în sectorul gazelor naturale. Iar entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi.