Republica Moldova a exportat aproape 65 de mii de tone de struguri de masă. Câte tone au rămas în frigidere

24 Ian. 2022, 18:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 18:18 // Actual //  MD Bani

Reprezentanții asociațiilor viticole din Moldova, ținând cont de noile date ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA, ajustează balanța producției culturii 2021. Conform calculelor departamentului pe baza certificatelor fitosanitare eliberate, la finele anului trecut au fost exportate din țară aproape 65 de mii de tone de struguri de masă din recolta 2021 (în anul precedent, exporturile de struguri din recolta din 2020 a fost de puțin peste 30 de mii de tone), scrie EastFruit.

De asemenea, cel puțin 10.000 de tone de struguri de masă, în special soiul „Moldova”, au fost acceptate de crame pentru procesare anul trecut. În frigiderele întreprinderilor comerciale și agricole la începutul lunii ianuarie 2022, conform operatorilor pieței de fructe, au rămas aproximativ 8-9 mii de tone de produse. Câți struguri de masă consumă pe an „piața proaspătă” internă, experții nu pot calcula în mod fiabil, dar cu siguranță este vorba de zeci de mii de tone.

În total, potrivit conducerii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, recolta acesteia a depășit anul trecut 100.000 de tone. Aceasta este o prognoză optimistă (va fi confirmată sau infirmată statistic după analizarea rapoartelor întreprinderilor agricole). Anterior, în octombrie-noiembrie anul trecut, unele organizații de producători agricoli considerau că recolta 2021 a culturii de masă nu va depăși 83-85 mii tone. În 2020, au fost colectate aproximativ 65 de mii de tone de struguri.

Soldurile de mărfuri ale produselor depozitate în prezent în frigidere, potrivit comercianților, variază foarte mult ca calitate. O proporție semnificativă de struguri se degradează rapid. Cu toate acestea, există încă o mulțime de produse de înaltă calitate. Exportatorii susțin că nu mai este ușor să găsești un cumpărător pentru aceste produse. În Rusia, în mijlocul iernii, cererea de struguri scade în mod tradițional. În Uniunea Europeană, există un anumit interes pentru strugurii negri cu sâmburi doar în Germania și Polonia. Comercianții speră să găsească cumpărători pentru acesta în Orientul Mijlociu, dar consideră că șansele nu sunt foarte mari.

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 21:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 21:39 // Actual //  Ursu Victor

Combinatul de Ciment din Rîbnița (RCC) și-a suspendat activitatea din cauza crizei gazelor naturale, lăsând peste jumătate dintre cei 650 de angajați acasă. Pe durata opririi, aceștia vor primi doar două treimi din salariu, conform novostipmr.

În prezent, la combinat activează doar specialiști implicați în lucrări de reparație, care au fost inițiate cu o lună mai devreme decât era planificat. Fără gaze naturale, RCC nu poate produce ciment și, implicit, nu poate contribui la buget prin taxe și impozite.

În paralel, morile de ciment, care funcționează pe bază de electricitate, sunt și ele oprite din cauza deficitului de energie. Totuși, în alte secții, se desfășoară reparații cu un consum minim de energie, inclusiv la tamburul de uscare.

Îtreprinderea planificase să producă 30.000 de tone de ciment, însă, fără gaz, planurile au fost compromise.

Criza gazelor din regiunea transnistreană a început la 1 ianuarie, după ce tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a fost oprit,

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală