Scandalul de la Gările Auto Moderne ia amploare: Funcționarii APP, acuzați că intră forțat în birourile administrative

10 Sept. 2024, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2024, 14:00 // Actual //  bani.md

Agenția Proprietății Publice (APP) este acuzată de abuz și exces de putere, precum și de depășirea atribuțiilor de serviciu de către  „Gările Auto Moderne”. Compania susține că a fost a deposedată ilegal de dreptul de a gestiona gările și stațiile publice de așteptare din Republica Moldova, după ce acestea au fost trecute, la mijlocul lunii august, în gestiunea statului.

Reprezentanții companiei afirmă că, în lipsa unei decizii definitive a instanței, a fost cerută eliberarea birourilor administrației, precum și transmiterea softului utilizat pentru vânzarea biletelor, împreună cu baza de date. Potrivit lor, luni, 9 septembrie, APP a expediat o notificare expediată prin care solicită eliberarea încăperilor.

„Vă invităm pentru data de 10.09.2024 la clădirea administrativă a Gării Auto Centru pentru a efectua desigilarea birourilor și ridicarea bunurilor personale ale angajaților dumneavoastră lucrările date vor fi executate de către o comisie compuse din trei persoane din cadrul Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, care va reflecta acțiunile întocmite și faptele constatate în procesul verbal. În cazul în care S.R.L. „Gările Auto Moderne” nu va da curs prezenței solicitări, Î.nS. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” va fi nevoită să inițieze de sine-stătător procesul de de sigilare a birourilor și să documenteze toate bunurile aflate în aceste încăperi ulterior aceste bunuri vor fi păstrate și transmise către S.R.L. „Gările Auto Moderne” sau angajații acestora”, se arată în scrisoarea APP.

În replică, administrația „Gările Auto Moderne” susține că acțiunile ar reprezenta abuz și o ilegalitate crasă, deoarece APP nu are dreptul să facă asemenea solicitări, în lipsa unei decizii definitive a instanței.

„Astăzi, angajații „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, au menționat că ei au sarcina de a pătrunde în birourile SRM Gările Auto Moderne pentru a asigura preluarea bunurilor și că nu sunt abilitați de a purta discuții juridice. Au prezentat un act de preluare unilateral, menționând că urmează să întreprindem solicitări de rigoare, pentru a face cunoștință cu acesta. S-a solicitat intervenția Poliției, pentru a asigura pătrunderea forțată în imobil, ceea ce considerăm ilegal”, a declarat avocatul întreprinderii, Andrei Iosip.

Funcționarii de la Gările Auto Moderne califică acțiunile funcționarilor de la APP drept ilegale și prejudiciabile. În opinia lor, persoanele implicate în astfel de acțiuni ilegale riscă să răspundă penal pentru executarea unui act administrativ nul.

„Aceste acte sunt susceptibile de a aduce prejudicii semnificative companiei noastre, pentru care vom solicita despăgubiri. Acțiunile inițiate în temeiul notificării nr. 179 din 09.09.2024, sunt pasibile răspunderii penale. Astfel, toate acțiunile nelegitime, lansate împotriva partenerului privat vor fi deplânse organelor de resort în vederea examinării întrunirii componenței de infracțiune (samavolnicie, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu), atragerii persoanei la răspundere penală și civilă (repararea prejudiciului material). Solicităm încetarea imediată a oricăror acțiuni planificate în baza notificării menționate și a actelor administrative nelegale. În caz contrar, vom demara procedurile legale pentru a trage la răspundere toate persoanele și entitățile implicate”, punctează reprezentanții Gărilor Auto Moderne.

Amintim că Gările Auto Moderne acuză APP de încercarea de a prelua forțat autogările și stațiile auto din gestiunea companiei, în care a investit peste 100 de milioane de lei. Întreprinderea afirmă că ar fi ținta unui atac raider și că autoritățile ar comite abuzuri.

Agenția Proprietății Publice afirmă că motivul oficial al preluării gărilor și stațiilor ar fi neexecutarea obligațiilor contractuale de către companie.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO