Scandalul de la Gările Auto Moderne ia amploare: Funcționarii APP, acuzați că intră forțat în birourile administrative

10 Sept. 2024, 14:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2024, 14:00 // Actual //  bani.md

Agenția Proprietății Publice (APP) este acuzată de abuz și exces de putere, precum și de depășirea atribuțiilor de serviciu de către  „Gările Auto Moderne”. Compania susține că a fost a deposedată ilegal de dreptul de a gestiona gările și stațiile publice de așteptare din Republica Moldova, după ce acestea au fost trecute, la mijlocul lunii august, în gestiunea statului.

Reprezentanții companiei afirmă că, în lipsa unei decizii definitive a instanței, a fost cerută eliberarea birourilor administrației, precum și transmiterea softului utilizat pentru vânzarea biletelor, împreună cu baza de date. Potrivit lor, luni, 9 septembrie, APP a expediat o notificare expediată prin care solicită eliberarea încăperilor.

„Vă invităm pentru data de 10.09.2024 la clădirea administrativă a Gării Auto Centru pentru a efectua desigilarea birourilor și ridicarea bunurilor personale ale angajaților dumneavoastră lucrările date vor fi executate de către o comisie compuse din trei persoane din cadrul Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, care va reflecta acțiunile întocmite și faptele constatate în procesul verbal. În cazul în care S.R.L. „Gările Auto Moderne” nu va da curs prezenței solicitări, Î.nS. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” va fi nevoită să inițieze de sine-stătător procesul de de sigilare a birourilor și să documenteze toate bunurile aflate în aceste încăperi ulterior aceste bunuri vor fi păstrate și transmise către S.R.L. „Gările Auto Moderne” sau angajații acestora”, se arată în scrisoarea APP.

În replică, administrația „Gările Auto Moderne” susține că acțiunile ar reprezenta abuz și o ilegalitate crasă, deoarece APP nu are dreptul să facă asemenea solicitări, în lipsa unei decizii definitive a instanței.

„Astăzi, angajații „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, au menționat că ei au sarcina de a pătrunde în birourile SRM Gările Auto Moderne pentru a asigura preluarea bunurilor și că nu sunt abilitați de a purta discuții juridice. Au prezentat un act de preluare unilateral, menționând că urmează să întreprindem solicitări de rigoare, pentru a face cunoștință cu acesta. S-a solicitat intervenția Poliției, pentru a asigura pătrunderea forțată în imobil, ceea ce considerăm ilegal”, a declarat avocatul întreprinderii, Andrei Iosip.

Funcționarii de la Gările Auto Moderne califică acțiunile funcționarilor de la APP drept ilegale și prejudiciabile. În opinia lor, persoanele implicate în astfel de acțiuni ilegale riscă să răspundă penal pentru executarea unui act administrativ nul.

„Aceste acte sunt susceptibile de a aduce prejudicii semnificative companiei noastre, pentru care vom solicita despăgubiri. Acțiunile inițiate în temeiul notificării nr. 179 din 09.09.2024, sunt pasibile răspunderii penale. Astfel, toate acțiunile nelegitime, lansate împotriva partenerului privat vor fi deplânse organelor de resort în vederea examinării întrunirii componenței de infracțiune (samavolnicie, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu), atragerii persoanei la răspundere penală și civilă (repararea prejudiciului material). Solicităm încetarea imediată a oricăror acțiuni planificate în baza notificării menționate și a actelor administrative nelegale. În caz contrar, vom demara procedurile legale pentru a trage la răspundere toate persoanele și entitățile implicate”, punctează reprezentanții Gărilor Auto Moderne.

Amintim că Gările Auto Moderne acuză APP de încercarea de a prelua forțat autogările și stațiile auto din gestiunea companiei, în care a investit peste 100 de milioane de lei. Întreprinderea afirmă că ar fi ținta unui atac raider și că autoritățile ar comite abuzuri.

Agenția Proprietății Publice afirmă că motivul oficial al preluării gărilor și stațiilor ar fi neexecutarea obligațiilor contractuale de către companie.

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se confruntă cu o migrație masivă a tinerilor, conform celor mai recente date statistice. Aproape unul din patru tineri moldoveni a anunțat intenția de a emigra, iar acest fenomen se agravează odată cu înaintarea în vârstă.

Conform datelor Biroului Național dde Statistică, 23,6% dintre tinerii de 15-24 ani, 24,2% dintre cei de 15-29 ani și 24,4% dintre tinerii de 15-34 ani intenționează să plece în străinătate pentru muncă. Bărbații sunt semnificativ mai numeroși în rândul celor care lucrează deja sau doresc să lucreze peste hotare. Procentul bărbaților de 15-24 ani care se află în această situație este de 42,5%, comparativ cu doar 11,4% la femei. La tinerii de 15-29 ani, procentul bărbaților ajunge la 50,1%, în timp ce femeile reprezintă 10,8%, iar în rândul bărbaților de 15-34 ani, ponderea ajunge la 56,8%, cu 7,4% pentru femei. Printre bărbații de 30-34 ani, procentul celor care intenționează să plece pentru muncă în străinătate este de 66,2%.

O categorie distinctă o reprezintă tinerii care pleacă în străinătate pentru muncă temporară, fără a urma un nivel de educație sau formare profesională. Cea mai mare pondere în această categorie este înregistrată la tinerii de 25-29 ani, cu 8,0%.

Numărul total al tinerilor în vârstă de 15-34 ani care formează grupul NEET (tineri care nici nu sunt angajați, nici nu urmează studii) este de 135.900, dintre care 31.800 au între 15-24 ani și 79.900 au între 15-29 ani. În toate aceste grupe de vârstă, femeile constituie majoritatea: 60,7% în grupa de 15-24 ani, 65,9% în cea de 15-29 ani și 65,5% în cea de 15-34 ani.

Aceste statistici evidențiază criza profundă cu care se confruntă tineretul din Moldova, punând în lumină necesitatea urgentă de măsuri pentru a îmbunătăți oportunitățile educaționale și profesionale în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău