Schema de import a gazului a prietenilor lui Plahotniuc! Vor să vândă gaz mai scump decât cumpără Energocom

13 Oct. 2023, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2023, 15:15 // Actual //  bani.md

După 15 zile de la anunțul privind intenția de a importa gaz din Turcia, compania asociată cu aliații fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a prezentat în cele din urmă oferta pentru furnizarea de gaze către Energocom. Această dezvăluire a fost comentată de către Alexandr Slusari, membru în Consiliul Energocom, care a subliniat că prețul propus este de aproximativ 500 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, depășind semnificativ prețurile obișnuite de procurare practicate de Energocom în perioada vara-toamna.

Slusari a adăugat că importatorul în cauză, fără experiență notabilă în domeniul tranzacțiilor de gaze, impune o condiție de plată integrală în avans, iar, mai preocupant, nu poate furniza un certificat de origine pentru gazul propus. Această lipsă de transparență și garanții privind proveniența gazului ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea ca gazul să provină din Iran, ceea ce ar putea duce la impunerea imediată a sancțiunilor internaționale împotriva Moldovei.

„Fiecare poate să-și formeze propriile concluzii cu privire la această ofertă, și probabil pentru toți este clar care va fi răspunsul de la Energocom”, a declarat Slusari. El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca primarul municipiului Chișinău, Vadim Ceban, să anunțe prețul gazului de la Gazprom în luna octombrie, adăugând că informații neoficiale indică o creștere semnificativă a prețului, depășind 750 de dolari pentru 1000 de metri cubi.

La sfârșitul lunii septembrie, East Gas Energy Trading anunța că din 1 octombrie va livra gaz în Republica Moldova, după ce a încheiat un contract cu compania turcească BOTAȘ. Volumul anunțat de metan era de 2 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce e mai mult de jumătate din consumul de pe malul drept al Nistrului.

East Gas Energy Trading este condusă de Vitalie Saptefrați, fost membru al consiliului de administrație al Moldovagaz. Cu patru fondatori la bord, structura de proprietate a companiei se prezintă astfel: Mircea Maleca detine 30%, Vitalie Șeptefrați – 20%, Compania Ecer Invest, administrată de Adriana Popescu – 20%, și Compania H Kapitalz, fondată de Maria Maria Cebotari – 30%.

Este de remarcat că Maria Cebotari este soția lui Vladimir Chebotari, fost deputat al lui Vladimir Plahotniuc în perioada în care acesta conducea Partidul Democrat din Moldova (PDM). Fondatorii Mircea Maleca și Maria Cebotari sunt, de asemenea, parteneri în compania aeriană Fly One și în alte afaceri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău