Schimbări bruște pe piața imobiliară. Prețuri în scădere la apartamente

28 Aug. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2023, 07:24 // Actual //  Lupu Eduard

De la sfârșitul anului trecut, în Europa a devenit tot mai evidentă o criză imobiliară, alimentată de inflația rapidă și de măsurile stricte luate de bănci în ceea ce privește politica monetară. Așa cum era previzibil, în unele țări, consecințele s-au manifestat mai sever decât în altele.

Piața imobiliară a devenit o sursă de îngrijorare în momentul în care prețurile unor apartamente au înregistrat o creștere de 15% într-un singur an.

Totul s-a petrecut într-o țară europeană care servea ca un fel de barometru pentru stabilitatea economică. Din păcate, acest scenariu s-a concretizat în Suedia, una dintre țările nordice care părea să fie imună la orice fel de criză.

Cu toate acestea, este doar un exemplu a ceea ce ar putea să apară în viitor. Situații asemănătoare pot fi anticipate și în Germania, România și alte regiuni ale Europei.

Surprize pe piața imobiliară

Previziunile pentru 2023 sunt mai puțin încurajatoare decât se estima inițial. Asta în urma eforturilor depuse de băncile centrale pentru a tempera inflația în 2022,

Atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală a SUA, au emis avertismente. Conform acestora tendința de creștere a inflației va persista în continuare și până la sfârșitul anului 2023.

În prezent, prețurile apartamentelor și caselor au înregistrat o scădere semnificativă în Germania. Dar și în alte țări precum Marea Britanie, Țările de Jos, Canada, Australia și Statele Unite ale Americii.

În nicio altă parte semnele unei posibile bule imobiliare și ale unei crize similare cu cea din 2008 nu sunt mai evidente decât în Suedia.

Prețurile apartamentelor din Suedia au scăzut cu 15% într-un an

Potrivit unui raport publicat de New York Times, prețurile locuințelor din Suedia au suferit o scădere de 15%. Și asta începând din martie anul trecut și până în prezent.

Deși piața pare acum să se fi stabilizat, există îngrijorări că această stabilitate ar putea să fie doar o aparență, alimentată de scăderea semnificativă a numărului de tranzacții imobiliare.

„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea. Aceasta este o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:41 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa FMI a avut discuții constructive și productive cu autoritățile moldovenești cu privire la performanța economică și politicile care stau la baza celei de-a cincea revizuiri în temeiul mecanismului extins de credit și al mecanismului extins de fond (ECF/EFF) și prima revizuire în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF). .

Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși unele reforme structurale au fost amânate.

Recuperarea economică durează mai mult decât se anticipa, într-un context de provocări persistente și contagii din războiul Rusiei în Ucraina.

O misiune FMI, condusă de Clara Mira, a avut discuții la Chișinău în perioada 22 aprilie-3 mai pentru a cincea revizuire a programelor Republicii Moldova în cadrul acordului ECF/EFF și prima revizuire în cadrul acordului RSF. La finalul discuțiilor, doamna Mira a emis următoarea declarație:

„Redresarea economiei moldovenești a fost mai lentă decât era de așteptat, în timp ce răspândirile și vânturile în contra din războiul Rusiei în Ucraina continuă. PIB-ul real a crescut cu 0,7% în 2023, sub prognoza de 2% a FMI la momentul ultimei revizuiri. Acest lucru sa datorat în primul rând unei redresări mai slabe a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor. Recuperarea ar trebui să continue în 2024, cu o creștere de 2,6%, din nou mai mică decât se prognozase anterior. Riscurile includ posibile șocuri de energie reînnoită sau un nou val de refugiați. Creșterea mai rapidă decât cea anticipată a partenerilor comerciali, progresul mai rapid către aderarea la UE și accelerarea reformelor structurale reprezintă riscuri pozitive”, spune Clara Mira.

Potrivit ei, Bugetul pentru 2024 consolidează siguranța socială, susține și mai mult securitatea energetică și sprijină investițiile și reformele care stimulează creșterea. Având în vedere că inflația se află în intervalul țintă a BNM din noiembrie, poziția actuală a politicii monetare este adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor fi esențiale pentru a aborda șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor.

„Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși cu unele întârzieri în reformele structurale. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile cantitative de performanță la sfârșitul lunii decembrie. Au fost îndeplinite criteriile structurale de la sfârșitul lunii decembrie privind consolidarea administrației fiscale și finalizarea unui triaj al întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunea climatică. Cu toate acestea, reformele convenite pentru a consolida autonomia instituțională și guvernanța BNM (decembrie) și pentru a stabili o infrastructură de adjudecare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selecție a judecătorilor (martie) sunt amânate, deși lucrările sunt în desfășurare”, conchide Clara Mira.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău