Încetinirea economiei Chinei se vede în stagnarea celei mai mari economii europene, Germania. Perspectivele sunt sumbre

28 Aug. 2023, 07:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2023, 07:07 // Actual //  Lupu Eduard

China este esenţială pentru economia Germaniei, iar încetinirea eco­nomiei acesteia reprezintă unul dintre factorii care au dus la stagnarea celei mai mari economii europe­ne în trimestrul al doilea al acestui an.

PIB-ul german a stagnat în trimestrul doi, în linie cu o estimare iniţială şi media proiecţiilor dintr-un sondaj Bloomberg.
Cauzele sunt declinul exportu­rilor, survenit pe fondul creşterii glo­bale fragile, şi în special încetinirea economiei chineze, o contracţie pu­ternică a sectorului manufacturier şi consumatorii afectaţi de scumpirile dramatice şi majorările agresive de dobânzi menite să stăvilească inflaţia.
China este de multă vreme mo­torul creşterii economiei mondiale, însă în ultimele săptămâni încetinirea economiei acesteia îi alarmează pe liderii internaţionali şi investitori deopotrivă, notează CNN.

Problema este că, după o reve­ni­re rapidă a activităţii la începutul anului în urma eliminării restricţiilor Covid, creşterea stagnează. Preţurile de consum sunt în scădere, criza sec­torului imobiliar se adânceşte, iar exporturile sunt în declin. Şomajul în rândul tinerilor a devenit atât de ridi­cat, încât guvernul nu mai publică da­tele respective.

În acest context, aşteptările ex­por­tatorilor germani au continuat să scadă. Managerii germani au devenit mai pesimişti la nivelul tuturor sec­toarelor în luna august, relevă ulti­mul sondaj al institutului ifo, scrie Reuters.
Comenzile noi foarte slabe re­pre­zintă principalul motiv, arată Klaus Wohlrabe, director în cadrul institutului.

„Perspectivele de redresare eco­no­mică nu sunt promiţătoare în prezent“, potrivit lui Claus Niegsch, analist la DZ Bank.

Dobânzile ridicate, inflaţia per­sis­tentă şi lipsa impulsurilor din par­tea comerţului internaţional vor con­tinua să apese asupra celei de-a doua jumătăţi a anului, subliniază acesta.

„Acest lucru înseamnă că econo­mia germană ar putea aluneca într-o altă recesiune în ultimele două tri­mestre ale anului înainte ca o re­dresare să poată începe anul viitor“, susţine Niegsch.

Sondajul ifo este în ton cu datele PMI preliminare de săptămâna tre­cu­tă, care au arătat că activitatea de business din Germania s-a contractat în cel mai alert ritm din ultimii peste trei ani în august.

„Ambele sondaje s-au situat sub aşteptări şi nu vor reuşi să disperseze sentimentul de pesimism privitor la perspectivele economiei germane“, arată Andrew Krenningham, economist la Capital Economics.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău