Se opresc construcțiile în Germania. Bollwerk: Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite

28 Mai 2021, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 15:02 // Actual //  MD Bani

Probleme în aprovizionarea cu cherestea, oţel şi material pentru izolaţii provoacă oprirea lucrărilor de construcţii în Germania. Această criză ar putea împiedica economia să-și revină după pandemia de coronavirus.

Economia germană este prima economie europeană. Economia Germaniei a înregistrat o contracţie peste aşteptări în primul trimestru al acestui an din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea COVID-19, însă cele mai recente sondaje arată că investitorii au încredere într-o revenire rapidă în timpul verii, scrie Agerpres.

Redresarea economiei germane depinde de cheltuielile consumatorilor după ridicarea restricțiilor şi de modul în care producătorii vor putea depăşi blocajele de aprovizionare.

Producătorii de acoperişuri care depind foarte mult de cherestea se numără printre companiile de construcţii care sunt afectate în mod deosebit de blocajele de aprovizionare.

În unele regiuni, producătorii de acoperişuri se confruntă cu o triplare a preţurilor la cherestea şi unii se plâng chiar că nu pot obţine niciun fel de cherestea, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Germani de Acoperişuri, Dirk Bollwerk.

„Criza lemnului ne-a luat pe nepregătite”, a spus Bollwerk.

Problemele cu livrările sunt legate parţial de revenirea puternică înregistrată în multe ţări, ceea ce dus la creşterea cererii globale pentru cherestea, oţel şi alte materiale de construcţii.

„În condiţiile revenirii economice din SUA şi China, lanţurile internaţionale de aprovizionare au fost date peste cap”, subliniază Asociaţia Centrală a Industriei Germane în Construcţii (ZDB).

Paraziţii care au infestat pădurile din Europa şi Canada, precum şi restricţiile la export introduse de unele ţări au redus oferta de cherestea ceea ce a dus și la majorarea prețurilor.

Preţurile la grinzile de acoperiş au explodat începând din februarie, spune Dirk Bollwerk, care are o mică firmă producătoare de acoperişuri în landul Renania de Nord-Westfalia. Bollwerk a adăugat că un număr din ce în ce mai mare de firme sunt forţate să oprească lucrările la acoperişuri din cauza lipsei de materiale.

Problema afectează şi alte companii de construcţii.

Exporturile de cherestea ale Germaniei au crescut anul trecut, iar la începutul acestei luni asociaţiile companiilor de construcţii au cerut guvernului să introducă restricţii la export în ideea de a păstra mai mult lemn la dispoziţia clienţilor interni.

Cu toate acestea, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier a respins această opţiune, apreciind că restricţiile la export nu sunt compatibile cu politica guvernului german referitoare la pieţe libere şi schimburi comerciale libere. În schimb, Altmaier a promis companiilor de construcţii că guvernul va reduce procedurile birocratice şi de asemenea va relaxa, temporar, normele stricte privind penalităţile în cazul întârzierilor la lucrările de construcţii.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:28 // Actual //  bani.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale în România, Victor Ponta ar fi singurul candidat capabil să-l învingă pe George Simion într-un tur doi, arată cel mai recent sondaj realizat de Sociopol. Potrivit directorului institutului, Mirel Palada, configurația electorală pare deja bine conturată, iar șansele ca trendul să se schimbe până la finalul campaniei sunt minime.

Potrivit presei române, sondajul indică o prezență relativ scăzută la urne, estimată la doar 54% din populația cu drept de vot, dintre care doar o mică parte este încă nehotărâtă. Această stabilitate a opțiunilor electorale, coroborată cu apropierea sărbătorilor pascale, face improbabilă o schimbare majoră în clasamentul preferințelor alegătorilor.

George Simion conduce în continuare clasamentul cu un avans considerabil, însă Victor Ponta reușește să se impună ca principalul contracandidat. Fostul premier beneficiază atât de sprijinul unei mari părți a electoratului PSD, cât și de un segment suveranist, ceea ce îi oferă un avantaj strategic în turul al doilea.

„Simion este confortabil pe primul loc, dar Ponta e singurul care depășește 20% în turul întâi și poate aduna suficiente voturi pentru a-l învinge în turul doi”, a declarat Mirel Palada la România TV.

Nicușor Dan, considerat inițial o opțiune puternică, este tras în jos de un electorat progresist fragmentat, în special de ascensiunea Elenei Lasconi, care reușește să capteze circa 10% din preferințele alegătorilor.

Crin Antonescu, susținut formal de alianța PSD-PNL, pare să nu convingă baza electorală comună a celor două partide. Mulți dintre susținătorii lor migrează fie către Nicușor Dan, fie către Victor Ponta, ceea ce slăbește poziția candidatului de compromis.

Potrivit lui Palada, cheia turului doi o reprezintă votul pesediștilor: „Dacă Ponta e în turul doi, alegătorii PSD vor vota cu al lor. Dacă ajunge un progresist, aceștia se vor orienta spre Simion, cu care împărtășesc valori mai apropiate decât cu progresiștii.”

Așadar, doar Victor Ponta are capacitatea de a coaliza un electorat suficient de larg pentru a-l învinge pe Simion. Restul candidaților, chiar dacă reușesc o mobilizare surpriză, nu pot asigura transferul necesar de voturi în turul decisiv.

Un alt factor important este dezinteresul crescut pentru politică în perioada sărbătorilor. „Oamenii se pregătesc de Paște, nu de alegeri. Campania va avea eficiență scăzută, atât din partea alegătorilor, cât și din partea activiștilor”, a mai spus Palada.

Amintim că Victor Ponta recent a fost la Chișinău și a declarat că, dintre numeroasele proiecte de sprijin oferite Republicii Moldova în perioada mandatului său de prim-ministru, cele mai apropiate de sufletul său rămân investițiile în grădinițe și sprijinul acordat maternității din Chișinău, subliniind că adevărata frăție dintre România și Moldova se măsoară prin îmbunătățirea concretă a vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, nu prin simboluri politice sau festivisme.