Secretele succesului financiar, dezvăluite de un milionar. Sfatul crucial pentru cei tineri dacă vor să facă avere

29 Apr. 2023, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Apr. 2023, 05:20 // Actual //  bani.md

Ramit Sethi, un milionar și o personalitate remarcabilă în documentarul Netflix „How to get rich”, a oferit un sfat crucial tinerilor care se află la început de drum și care vor să devină bogați, cu o avere impresionantă.

În zilele de azi, mulți tineri proaspăt ieșiți din liceu se confruntă cu provocarea de a-și gestiona banii cu grijă și de a-și finaliza studiile, iar unii își doresc chiar să-și achiziționeze propria locuință. În acest sens, milionarul a declarat că cel mai bun sfat pe care îl poate oferi tinerilor de 20 de ani în privința banilor este să-și construiască un sistem de investiții constant, care, în timp, poate deveni baza propriei lor averi.

„Cel mai bun sfat al meu pentru persoanele în vârstă de 20 de ani, când vine vorba de bani, este creeze un sistem de investiţii constante, pentru că acestea se pot transforma în timp în baza propriei averi”, a spus el.

Tinerii trebuie să-și investească banii în tot ce pot

La începutul carierei, tinerii se pot confrunta cu numeroase provocări – salarii sub așteptări, incertitudini legate de alegerea carierei sau datorii – dar au un avantaj important: timpul, spune milionarul. Din acest motiv, este esențial să înceapă să investească cât mai devreme posibil, chiar și cu sume mici, cu condiția ca investiția să fie continuă.

De obicei, cu cât o persoană investește mai mult, cu atât mai mari sunt șansele de a-și construi o avere și de a deveni independent financiar. Investițiile precum depozitele bancare sau acțiunile aduc dobânzi care cresc în timp și oferă o perspectivă reală de a obține un venit pasiv. În concluzie, cu cât investitorul menține mai mult timp banii în investiție, cu atât suma lor va crește, a mai explicat Ramit Sethi.

„Dacă vă număraţi printre cei de 20 de ani, aveţi o oportunitate extraordinară în faţă, chiar dacă veniturile dvs. nu sunt chiar atât de mari. Pe măsură ce avansezi în carieră şi venitul tău creşte, poţi investi şi mai mulţi bani, mărind şansele să faci avere”, a mai spus milionarul.

Distracția nu trebuie neglijată

Milionarul are și un al doilea sfat important pentru cei tineri, anume să nu uite să se bucure şi să se distreze. Deşi este esenţial să fie responsabili şi să îşi asigure stabilitatea financiară, este la fel de important să profite de timpul şi oportunităţile care se ivesc în această perioadă, să îşi investească energia în proiecte care îi pasionează şi să îşi permită câteva plăceri care să le facă viaţa mai frumoasă şi mai interesantă.

„Dacă e să privesc puţin în urma, unul dintre regretele mele este că am uitat să mă relaxez ceva mai mult”, a declarat Ramit Sethi, potrivit businessmagazin.ro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ