Șefa Băncii Centrale a Rusiei îi avertizează pe ruși că vin vremuri grele

30 Apr. 2023, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Apr. 2023, 09:03 // Actual //  bani.md

Perioada de încetinire bruscă a inflației, pe care economia rusă a cunoscut-o de mai bine de un an, se apropie de sfârșit, iar rușii ar trebui să se pregătească pentru accelerarea proceselor inflaționiste, a avertizat șefa Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina, citată de The Moscow Times.

„Viziunea noastră prevede o creștere treptată a presiunii inflaționiste până la sfârșitul anului”, a spus ea la o conferință de presă.
Rata dobânzii Băncii Centrale a rămas neschimbată pentru a cincea oară consecutiv — 7,5% pe an. Totuși, potrivit Nabiullinei, Banca Centrală a luat în considerare varianta unei majorări și nu exclude ca aceasta să fie făcută la următoarele ședințe.

„Logica noastră este că vedem riscuri pro-inflaționiste”, a spus șeful Băncii Centrale. Printre acestea se numără scăderea cursului de schimb al rublei, care de la începutul anului a pierdut aproximativ 20% din valoarea sa față de dolar, euro și yuan.
Rubla rusească pierde continuu teren în fața valutelor internaționale, ajungând treptat la minimele din prima lună a războiului din Ucraina.

Experții în domeniu explică acest lucru prin faptul că, în ultimul an, s-a schimbat realitatea economică, iar cotațiile rublei rusești reacționează la tranzacții majore, precum retragerea companiei petroliere Shell de pe piața rusească, conform unui articol publicat de BBC.

Instituția se referă și la sistemul bancar din Rusia. Două dintre cele mai mari bănci – banca de stat VTB și Alpha Bank au înregistrat pierderi în 2022, din cauza sancțiunilor internaționale. În cazul Alpha Bank, pierderile au constituit 117 miliarde de ruble, cele mai mari din istoria sa.

Potrivit șefei Băncii Centrale a Rusiei, unul dintre motivele volatilității rublei au fost acordurile companiilor străine de a ieși de pe piața rusă: au cumpărat moneda fără nicio restricție.

Banca Centrală „susține stabilirea de limite” la achiziționarea de monedă de către nerezidenți, a spus Nabiullina.

Totuși, a recunoscut ea, chiar dacă cursul rublei se menține la nivelurile actuale, va deveni un factor pro-inflaționist pentru acest an.

În a doua jumătate a anului 2023, Banca Centrală a Federației Ruse va fi nevoită să imprime bani pentru acoperirea deficitului bugetar, ceea ce va duce la prăbușirea financiară a statului, a spus recent șeful Băncii Naționale a Ucrainei, Andri Pișni.
Rusia poate să-și finanțeze războiul din Ucraina cel puțin încă un an, în ciuda sacțiunilor economice impuse de Occident. Sunt estimări făcute de serviciile de informații americane, potrivit unor documente secrete obținute de cotidianul Washington Post.

Elita economică rusească este îngrijorată de viitorul economiei țării, dar s-a adaptat treptat la sancțiuni și a creat noi lanțuri de import, mai scrie cotidianul.

Pe de altă parte, Kremlinul își acoperă costurile crescânde cu războiul prin creșterea impozitelor pentru marile întreprinderi și prin cheltuirea rezervelor așa-numitului „fond suveran de bunăstare”.

În documentul marcat strict secret și obținut de Washington Post scrie: „Moscova se bazează pe creșterea impozitelor pe profit, pe fondul său suveran de investiții, pe creșterea importurilor și pe adaptabilitatea întreprinderilor pentru a ajuta la atenuarea sancțiunilor economice”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:53 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Proiectul bugetului municipal al Chișinăului pentru anul 2025 nu a fost aprobat. Astfel, capitala continuă să funcționeze în baza unui buget provizoriu, adoptat cu aproape șase luni în urmă.

Consilierii municipali rămân divizați. Unii solicită modificări esențiale la proeict, în timp ce alții susțin că orașul poate continua dezvoltarea și fără un buget adoptat formal.

Astfel, de exemplu consilierii PAS cer finanțare pentru categoriile vulnerabile și educație. Este vorba de alocarea a 80 milioane lei pentru 40.000 de familii vulnerabile, adică câte 2.000 lei per familie drept compensații pentru sezonul rece, 66 milioane lei pentru angajarea a 1.000 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități, 60 milioane lei pentru reparația a două școli, un gimnaziu și o grădiniță și 50 milioane lei suplimentar pentru extinderea programului în grădinițe, pe lângă cele 18 milioane lei deja prevăzute.

Proiectul bugetului pentru anul 2025 a fost prezentat încă în luna decembrie 2024. Acesta prevede venituri planificate de aproximativ 8,5 miliarde lei și cheltuieli estimate la peste 9,1 miliarde lei – adică un deficit bugetar de cel puțin 600 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO