Serviciul Fiscal de Stat atenționează antreprenorii: orice activitate trebuie desfășurată legal

04 Aug. 2021, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 11:17 // Actual //  Otilia Cotruța

Orice activitate desfăşurată de către o persoană care are drept scop obţinerea venitului, cu excepţia muncii efectuate în baza acordului de muncă reprezintă: activitate de întreprinzător, afacere (business). Cu toate acestea, orice activitate de întreprinzător trebuie făcută conform normelor legale, precizează Serviciul Fiscal de Stat în cadrul unui comunicat de presă.

Astfel, dreptul de a desfăşura activitatea de întreprinzător îl au atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, dacă întrunesc toate cerinţele prevăzute de legislaţia în vigoare. Persoanele trebuie să efectueze înregistrarea de stat, să obțină licența pentru desfășurarea activității lor, dar și să fie concurenți loiali.

Orice afacere (business) este obligatoriu a fi înregistrată până la începerea activităţii economice, și asta conform Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi.

Conform comunicatului de presă persoanele fizice care desfășoară activitate în domeniul comerțului cu amănuntul au posibilitatea să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat ca activitate independentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activității de antreprenoriat.

În cazul activităților de comerț cu prestări servicii către populație, desfășurate prin intermediul unităților comerciale staționare, inclusiv staționare provizoriu sau unităților mobile, contribuabilii trebuie atât să obțînă documentele necesare, să dețină documentele confirmative privind proveniența mărfii comercializate, cât și să utilizeze echipamentele de casă și de control la efectuarea decontărilor în numerar.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, eschivarea de la onorarea obligațiilor fiscale constituie o încălcare nu doar a normelor legale, ci şi a celor morale, şi este pasibilă sancționării, conform prevederilor Codului fiscal, Codului contravențional și Codului penal.

 

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală