Singura țară din UE în care sunt mai mulți porci decât oameni încearcă să își convingă locuitorii să treacă pe legume

06 Dec. 2023, 20:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 20:40 // Actual //  Lupu Eduard

Danemarca, prima țară din lume care a dezvoltat o strategie de încurajare a populației să consume alimente de origine vegetală, ar putea fi un exemplu pentru alte state care încearcă să găsească noi metode de a reduce consumul de carne la nivel național pentru a combate efectele schimbărilor climatice, scrie BBC.

Trine Krebs, o fermieră din Danemarca, adoră legumele. „Doamna Legumă-Uscată a Danemarcei” a câștigat premii pentru munca pe care a depus-o în numele dietelor bogate în plante, a organizat festivaluri culinare, a instruit bucătari și a inventat cântece. A apărut chiar și într-o emisiune de dating numită „Fermier în căutarea iubirii” și i-a învățat pe potențialii ei candidați să gătească legume.

Totuși, nu toți oamenii din Danemarca împărtășesc pasiunea lui Krebs pentru plantele leguminoase. Majoritatea danezilor – 57% – spun că nu sunt interesați să consume mai puțină carne, clasându-se pe primul loc în topul țărilor europene care își doresc cel mai puțin să înlocuiască carnea cu legumele.

Potrivit ultimelor cercetări, produsele animale provoacă de două ori mai multe emisii de carbon decât alimentele obținute din plante și reprezintă o amenințare majoră la adresa pădurilor și a biodiversității.

Cu toată că Danemarca recomandă consumul a doar 350 de grame de carne pe săptămână, conform noului ghid alimentar, cei mai mulți danezi consumă de trei ori mai mult – iar pentru americani, cantitatea de carne consumată este de trei ori și jumătate mai mare.

Krebs spune că dietele occidentale au devenit bogate în zaharuri, grăsimi și carne, în special în părțile mai reci ale continentului european. În loc să fie considerate „sexy”, preparatele din legume sunt de multe ori considerate o necesitate anostă care se adaugă la un fel de mâncare din motive de „sănătate și nu de plăcere”.

Guvernul danez plănuiește, însă, să schimbe această percepție. În premieră mondială, administrația lui Mette Frederiksen a publicat un plan național pentru mâncarea din plante. Documentul de 40 de pagini prezintă angajamentul țării de a normaliza dietele bogate în plante, cât și stimularea producției de legume și proteine alternative.

Începând cu legumele rădăcinoase organice și terminând cu înlocuitorii produselor lactate și ciupercile fermentate, toate produsele de acest gen vor fi susținute. Carnea și lactatele nu trebuie să dispară complet din meniu, dar obiectivul este ca acestea să joace un rol mai puțin important.

Cel mai mare obstacol în Danemarca îl reprezintă industria foarte profitabilă a producției de carne.

În toate celelalte țări europene unde s-a încercat reducerea producției sau înlocuirea produselor de origine animală pentru a combate efectul schimbărilor climatice, reacția de opoziție la aceste inițiative a fost imediată.

Italia a interzis carnea cultivată în laborator după ce fermierii au protestat. Foto: Profimedia Images

Italia a interzis luna trecută producția de carne de laborator după ce fermierii au protestat, iar în Olanda, eforturile autorităților de a rezolva problema emisiilor de azot prin cumpărarea fermelor de animale a stârnit proteste cu tractoare care au blocat circulația.

Danemarca, singura națiune europeană cu „mai mulți porci decât oameni”, resimte la fel de mult presiunea din partea industriei produselor de origine animală și, cu toate acestea, a reușit să evite situația în care politicile de stimulare a consumului de alimente vegetale declanșează mari proteste.

Unii danezi speră acum ca situația lor să fie un exemplu de urmat pentru alte națiuni bogate.

Până și în cadrul summitului COP28 care se desfășoară anul acesta la Dubai, țările sunt îndemnate să reducă consumul de carne la nivel național, conform planurilor formulate de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură. Două treimi din meniurile servite în cadrul summitului vor fi vegane sau vegetariene pentru prima dată în istoria întâlnirilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău