Moldovenii, îngenunchiați de o nouă nenorocire! Servicii medicale mai scumpe la stat și privat

06 Dec. 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a propus un proiect de hotărâre care vizează majorarea tarifelor pentru unele servicii medicale plătite în instituțiile medicale de stat, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Scumpirea serviciilor medicale este justificată de creșterea prețurilor la consumabile și alte cheltuieli suportate de unitățile medicale.

În conformitate cu nota explicativă a proiectului, o parte semnificativă a tarifelor pentru serviciile medicale nu a fost revizuită începând din 2011, când a fost întocmit Catalogul tarifelor unificate. În această perioadă, prețurile la bunuri și servicii au crescut semnificativ, iar salariile angajaților din sectorul medical au avut o creștere substanțială.

Salariul mediu al angajaților din instituțiile medico-sanitare a crescut de la 2573 lei în 2011 la 11.250 lei în 2023, inclusiv salariul mediu al medicilor de la 3.970 lei la 17.700 lei. Totodată, costurile pentru consumabile, reactivi de laborator și întreținere au înregistrat creșteri semnificative.

Proiectul vizează includerea tarifelor pentru servicii medicale noi și metode noi de diagnostic și tratament, precum și actualizarea tarifelor pentru serviciile existente. Ministerul Sănătății subliniază că această măsură este necesară pentru a ține pasul cu noile tehnologii și pentru a acoperi costurile sporite ale instituțiilor medicale.

Implementarea proiectului va necesita aproximativ 500 de mii de lei și va fi finanțată din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, atunci când serviciile sunt prestate în baza unui contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Majorarea tarifelor este văzută ca o modalitate de a permite instituțiilor medicale să-și recupereze investițiile și să acopere cheltuielile suportate.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și va implica o actualizare a Catalogului tarifelor unificate care include o listă detaliată și tarifele pentru peste 4,1 mii de categorii de servicii medicale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău