Situație tensionată în Grecia: Clienții care vor să intre în restaurante trebuie să prezinte dovada vaccinării sau test

14 Iul. 2021, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iul. 2021, 11:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Pentru a împiedica creșterea numărului cazurilor de coronavirus, autoritățile elene au anunțat noi restricții. Astfel, clienții restaurantelor, barurilor și cafenelelor deschise la interior în Grecia trebuie să demonstreze că au fost vaccinați împotriva COVID-19 sau au teste cu rezultat negativ în ultimele trei zile.

Noile reglemăntări vor fi în vigoare până în august și conform acesteia clienții barurilor și restaurantelor care vor să intre în interior trebuie să stea așezați la masă. Cei care iau masa în aer liber nu au nevoie de dovada vaccinării sau de testul pentru COVID.

„Este crucial să nu lăsăm impresia că pierdem controlul asupra pandemiei, astfel încât industria noastră turistică să poată continua și să funcționeze normal„, a declarat ministrul Dezvoltării, Adonis Georgiadis, într-o conferință de presă.

„Cursul economiei Greciei va depinde de cât de bine respectăm măsurile și controlăm pandemia”, a adăugat sursa citată.

O aplicație lansată de guvern, COVID FREE GR, care poate scana certificatele digitale de vaccinare sau rezultatele PCR sau ale testelor rapide, va fi disponibilă pentru toți proprietarii de restaurante.

Angajatorii din sectorul public și privat vor avea dreptul să întrebe angajații dacă s-au vaccinat.

Grecia pariază pe o revigorare a sectorului său turistic în această vară, dar este îngrijorată de creșterea infecțiilor cauzate de varianta Delta, care s-a dovedit a fi extrem de contagioasă. Aproximativ 41% dintre greci sunt complet vaccinați până acum, în timp ce turiștii trebuie să arate că au fost vaccinați sau să prezinte un test PCR negativ pentru a intra în țară.

Grecia a raportat 2.065 de cazuri noi de COVID-19 și 10 decese, luni, ceea ce a ridicat bilanțul total al infectaților la 440.872 și numărul de morți la 12.802.

 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală