Socialismul „pe pâine” din Transnistria se termină! Parlicov: Risc de destabilizare după ce cade contractul cu Gazprom

31 Mai 2024, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2024, 13:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a emis un avertisment privind riscul iminent de destabilizare în regiunea Transnistria, în contextul în care contractul cu Gazprom se apropie de expirare în 2026.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, Parlicov a subliniat că dependența de gazul gratuit furnizat de Gazprom în Transnistria a creat o iluzie de bunăstare, dar și o vulnerabilitate economică și socială semnificativă. Cu toate că Republica Moldova cumpără energie de la centrala de la Cuciurgan din Transnistria, ministrul a evidențiat că aceasta este o alegere strategică menită să mențină stabilitatea în regiune.

Cu contractul actual de furnizare de gaz aproape de finalizare, Parlicov a subliniat că este imperativ să se găsească alternative și să se exploreze opțiuni pentru a evita o criză energetică și o eventuală destabilizare socială în Transnistria. El a accentuat că Republica Moldova nu dorește să vadă regiunea în haos, deoarece problemele Transnistriei se vor reflecta imediat asupra Chișinăului.

Cu toate acestea, ministrul Energiei a subliniat că există soluții alternative pentru a asigura livrarea de gaze în regiune, inclusiv prin intermediul gazoductului TurkStream. Totuși, el a recunoscut că orice decizie trebuie să fie luată în considerare, cu atenție pentru a evita un impact negativ asupra stabilității regionale.

Concluzionând, Parlicov a reiterat faptul că 50% din bugetul Transnistriei este finanțat din plățile pentru energie efectuate de către Chișinău, subliniind astfel importanța menținerii unui echilibru financiar și social în regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău