Socor: Avem un război de conservare între Rusia și Republica Moldova pe teritoriul Transnistriei

08 Iun. 2022, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 17:37 // Actual //  bani.md

Din perspectiva românească, vecinătatea estică a constituit întotdeauna o sursă de primejdii și invazii. Armatele rusești au invadat Principatele Române de 12 ori în intervalul 1711 – 1944. De 10 ori fără consimțământ, iar de două ori cu consimțământ, a declarat Vladimir Socor, Senior Fellow, The Jamestown Foundation, Washington citat de hotnews.ro

După dispariția Uniunii Sovietice și după intrarea în NATO, spune el, România se bucură de cea mai solidă situație de securitate din întreaga istorie a României.

Mai multe războaie sunt actualmente în decurs în vecinătatea estică a României:

  1. Războiul Ruso-Ucrainean
  2. Războiaiele într-un stadiu sau altul de conservare între Rusia și Republica Moldova pe teritoriul Transnistriei și
  3. între Rusia și Georgia în jurul terioriilor Abhazia și Osetia de Sud.
  4. În afară de acestea, asistăm la un război naval purtat de Rusia în Marea Neagră.

„Deci avem 4 războaie într-un stadiu sau altul de activitate, cu un nivel sau altul de intensitate în vecinătatea estică a României”, a explicat el.

Războaiele Ruso-Ucrainean, Ruso-Moldovean și Ruso-Georgian au avut în mare parte caracterul unui război hibrid.

„În Occident a devenit o adevărată modă intelectuală analiza războiului hibrid, mai ales după prima invazie rusească în Ucraina în 2014. Atenția excesivă asupra metodelor hibride de ducere a războiului de către Rusia a condus la neglijarea dimensiunii militare convenționale în războaiele Rusiei cu vecinii ei”, a mai spus Vladimir Socor.

De fiecare dată, războaiele duse de Rusia cu metode hibride au culminat cu o intervenție militară de tip convențional care abia în acea etapă a asigurat succesul războiului hibrid.

„Acum această neglijență este pe cale de a fi rectificată de către SUA și NATO. Rămâne să vedem cu ce rezultate”, a precizat el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău