Socor: Avem un război de conservare între Rusia și Republica Moldova pe teritoriul Transnistriei

08 Iun. 2022, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 17:37 // Actual //  bani.md

Din perspectiva românească, vecinătatea estică a constituit întotdeauna o sursă de primejdii și invazii. Armatele rusești au invadat Principatele Române de 12 ori în intervalul 1711 – 1944. De 10 ori fără consimțământ, iar de două ori cu consimțământ, a declarat Vladimir Socor, Senior Fellow, The Jamestown Foundation, Washington citat de hotnews.ro

După dispariția Uniunii Sovietice și după intrarea în NATO, spune el, România se bucură de cea mai solidă situație de securitate din întreaga istorie a României.

Mai multe războaie sunt actualmente în decurs în vecinătatea estică a României:

  1. Războiul Ruso-Ucrainean
  2. Războiaiele într-un stadiu sau altul de conservare între Rusia și Republica Moldova pe teritoriul Transnistriei și
  3. între Rusia și Georgia în jurul terioriilor Abhazia și Osetia de Sud.
  4. În afară de acestea, asistăm la un război naval purtat de Rusia în Marea Neagră.

„Deci avem 4 războaie într-un stadiu sau altul de activitate, cu un nivel sau altul de intensitate în vecinătatea estică a României”, a explicat el.

Războaiele Ruso-Ucrainean, Ruso-Moldovean și Ruso-Georgian au avut în mare parte caracterul unui război hibrid.

„În Occident a devenit o adevărată modă intelectuală analiza războiului hibrid, mai ales după prima invazie rusească în Ucraina în 2014. Atenția excesivă asupra metodelor hibride de ducere a războiului de către Rusia a condus la neglijarea dimensiunii militare convenționale în războaiele Rusiei cu vecinii ei”, a mai spus Vladimir Socor.

De fiecare dată, războaiele duse de Rusia cu metode hibride au culminat cu o intervenție militară de tip convențional care abia în acea etapă a asigurat succesul războiului hibrid.

„Acum această neglijență este pe cale de a fi rectificată de către SUA și NATO. Rămâne să vedem cu ce rezultate”, a precizat el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO