UniCredit are opţiuni „limitate” de a-şi reduce expunerea la Rusia

08 Iun. 2022, 16:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2022, 16:22 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

UniCredit are opţiuni „limitate” de a-şi reduce expunerea la Rusia, a afirmat miercuri directorul financiar al grupului bancar italian, Stefano Porro, excluzând furnizarea de sprijin suplimentar subsidiarei locale, transmite Reuters.

UniCredit continuă să evalueze opţiunile de reducere a expunerii la Rusia „în condiţii corespunzătoare” cu o echipă complet dedicată, a declarat Porro, la conferinţa Goldman Sachs, care are loc la Roma.

„Analizăm toate potenţialele opţiuni la un preţ justificabil”, iar afacerea din Rusia contribuie la lichiditatea grupului.

Numerarul net de la subsidiara rusă, a cărei valoare UniCredit nu a dat-o publicităţii, va trebui să fie cel puţin parţial restituit de un viitor cumpărător, declaraseră anterior pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Porro a declarat că UniCredit are timp pentru a decide cum va proceda în relaţia cu Rusia. UniCredit, care are aproximativ 4.000 de angajaţi şi 1.500 de clienţi de tip corporate în Rusia, a decis să deprecieze valoarea operaţiunilor sale din Rusia cu aproape două miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, scrie Agerpres.

„O echipă dedicată lucrează la reducerea riscurilor în condiţii corespunzătoare, dar este important să spunem că acum oportunităţile sunt mult mai limitate”, a afirmat directorul financiar al grupului bancar italian.

Acesta a adăugat că UniCredit exclude furnizarea de sprijin financiar suplimentar subsidiarei sale din Rusia, prin lichiditate şi capital.

Alte surse au declarat pentru Reuters că UniCredit a discutat cu licitatorii locali, dar escaladarea sancţiunilor occidentale a afectat aceste eforturi, determinând extinderea căutărilor în ţări cum ar fi China şi India, unde cumpărătorii ar fi deschişi la chilipiruri.

Investitorii din China, India sau Turcia, ţări care nu susţin sancţiunile contra Rusiei, ar putea fi interesate de active ale căror preţuri au scăzut după ieşirea firmelor occidentale, în urma războiului din Ucraina.

UniCredit este un grup financiar-bancar din Italia, cu sediul la Milano, prezent în 20 de țări, care are 142.000 de angajați, 35 de milioane de clienți și 7.200 de subsidiare. În iunie 2007, UniCredit avea active totale de 846,4 miliarde de euro și capitalizare de piață de 70 miliarde de euro.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău