Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.

02 Apr. 2024, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Apr. 2024, 13:51 // Actual //  MD Bani

Un nou eveniment plin de senzualitate și grație, care va reuni cultura africană și brandurile locale, se va desfășura, din nou, la Chișinău. „African Fashion Show for Charity”, care a ajuns la cea de-a doua ediție și care își propune colectarea de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă, și-a  fixat un alt obiectiv măreț. Astfel, în urma desfășurării acestui spectacol de modă africană, organizatorii își propun să ajute și designerii tineri de la noi din țară.

YERIE MARY KAMARA PAGLIONE, fondator African Fashion Show”

„Scopul de bază al evenimentului este să ajutăm comunitatea, pentru că evenimentul nostru este unul caritabil. Noi încercăm să promovăm diversitatea a două continente cum sunt cel african și cel european. Respectiv ne dorim să fim cât mai utili prin ceea ce facem. Dar, totodată, ne dorim să promovăm lumea modei, iar în acest an ne-am propus să ajutăm designerii tineri. Să aibă acces să lucreze cu articole textile ce provin din Africa și sperăm să dezvoltăm acest lucru ca să aibă o continuitate aici, în Moldova.”

CAROLINA TULGARA, director executiv ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub

„Propunerea venită de la Yerie de a îmbina stofe de origine africană cu idei și cu designeri moldoveni a fost o idee salutată de către mine. Scopul, de fapt, e să îmbinăm valori, tradiții, cunoștințe și experiență. De aceea, cred că vom aveam parte de ceva absolut nou pentru designerii noștri. Ne propunem să organizăm și un workshop pentru ei ca să poată acumula cât mai multă informație și cunoștințe despre o cultură absolut nouă.”

În 2023, „African Fashion Show for Charity” a fost primul eveniment de modă africană organizat în Republica Moldova și a reprezentat o oportunitate bună de a descoperi frumusețea și unicitatea culturii africane, în special cea din Sierra Leone, dar și cea din regiunile Africii de Vest. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

LIVIA ERMURACHI, director adjunct Muzeul Național de Istorie a Moldovei

„Muzeul va fi pentru a doua oară gazdă a acestui eveniment. Muzeul Național de Istorie a Moldovei este instituția care promovează, protejează și valorifică patrimoniul cultural al țării cât și patrimoniul internațional.”

Beneficiarii acestui proiect sunt „Hospices of Hope Moldova” și ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub.

LARA MORARU, Partener African Fashion Show for Charity

Banii care vor veni din vânzare biletelor pentru acestui eveniment vor merge spre caritate și anume pentru dezvoltarea serviciilor pentru îngrijiri paliative în Republica Moldova, dar fiind un eveniment de modă am simțit că e foarte important să susținem acei tineri designeri vestimentari, potențiali tineri designeri, care vor să-și creeze propriile colecții, la fel, vom facem o donație pentru o casă de modă unde ei vor putea să vină și să-și creeze lucrurile lor. Anul acesta suntem foarte mândri că avem un partener și un sponsor general cum este Asociația A.S.I.C.S., care este sprijinul nostru, sprijinul acestei cauze nobile care ne va ajuta foarte mult, atât la desfășurarea activității, atât la organizarea acestui eveniment.”

ALEXANDRU GÎSCĂ, președintele Consiliului A.S.I.C.S

„Promovarea valorilor culturale și tradițiilor este unul dintre pilonii care se bazează în activitatea sa Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului. Astfel, am decis să contribuim la promovarea culturii africane și ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască mai mult ce prezintă moda africană. (MUSCA) Mai ales că este un eveniment cu o conotație de caritate, banii adunați din vânzarea biletelor vor merge pentru partenerul nostru Hospices of Hope”, dar și pentru susținerea tinerilor talente din domeniul modei. Susținem pentru că ne pasă – e sloganul nostru, iar asta intenționăm să facem”.

„African Fashion Show for Charity” este o platformă pentru promovarea schimburilor culturale și a diversității. Astfel, cea de-a doua ediție a acestui spectacol este programată în data de 25 mai, iar prețul unui bilet la spectacolul de modă este de 500 de lei.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ