Statele Unite îngheață ajutoarele externe! Câți bani primește Republica Moldova de la americani

27 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Departamentul de Stat al SUA a emis vineri o ordine de „oprire a lucrului” pentru toată asistența externă existente și a suspendat acordarea de noi ajutoare, conform unei corespondențe interne obținută de Reuters. Măsura vine după ce președintele Donald Trump a ordonat o pauză pentru a evalua dacă distribuirea ajutoarelor se aliniază cu politica sa externă.

Conform documentului, întocmit de biroul de asistență externă al Departamentului de Stat și aprobat de secretarul de stat Marco Rubio, au fost acordate excepții doar pentru finanțările militare destinate Israelului și Egiptului. Niciun alt stat nu a fost menționat. Această măsură riscă să oprească miliarde de dolari în ajutoare esențiale. SUA sunt cel mai mare donator de ajutoare externe la nivel global, acordând 72 de miliarde de dolari în asistență în anul fiscal 2023.

La doar câteva ore după preluarea funcției, Trump a ordonat o pauză de 90 de zile a ajutoarelor externe, în așteptarea unei revizuiri a eficienței și aliniării acestora cu politica sa externă. Cablul Departamentului de Stat specifică faptul că, începând imediat, oficialii de rang înalt vor trebui să se asigure că nu vor fi făcute noi obligații pentru ajutoare externe până când Rubio va finaliza evaluarea.

Critici ale acestei măsuri au apărut rapid. Jeremy Konyndyk, fost oficial USAID și președinte al Refugees International, a declarat că „acesta este un act de nebunie” și a subliniat că implementarea acestei politici va duce la pierderi de vieți omenești. „Nu există niciun mod de a considera aceasta o încercare de bună credință de a revizui eficiența ajutoarelor externe. Este pur și simplu o lovitură care va distruge cât mai multe lucruri posibile”, a adăugat Konyndyk.

Un oficial USAID anonim a confirmat că au fost ordonate opriri ale proiectelor, inclusiv ajutoarele pentru școli și asistența medicală de urgență în Ucraina. Alte domenii afectate includ programele de sănătate, vaccinare și asistență în taberele de refugiați din Gaza și Siria.

De asemenea, Rubio a emis o derogare pentru ajutoarele de urgență alimentară, având în vedere crizele umanitare, inclusiv în Gaza și Sudan. Însă Konyndyk a subliniat că ajutoarele alimentare de urgență reprezintă doar o mică parte din întreaga asistență umanitară, iar oprirea altor tipuri de ajutoare ar putea avea efecte devastatoare.

Săptămâna aceasta, secretarul de stat a aprobat finanțări militare externe pentru Israel și Egipt, în valoare de miliarde de dolari anual.

Potrivit datelor Deprtmentului de Stat, Republicii Moldova i-au fost alocați 151 de milioane de dolari în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală