Statele Unite îngheață ajutoarele externe! Câți bani primește Republica Moldova de la americani

27 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 11:09 // Actual //  Ursu Victor

Departamentul de Stat al SUA a emis vineri o ordine de „oprire a lucrului” pentru toată asistența externă existente și a suspendat acordarea de noi ajutoare, conform unei corespondențe interne obținută de Reuters. Măsura vine după ce președintele Donald Trump a ordonat o pauză pentru a evalua dacă distribuirea ajutoarelor se aliniază cu politica sa externă.

Conform documentului, întocmit de biroul de asistență externă al Departamentului de Stat și aprobat de secretarul de stat Marco Rubio, au fost acordate excepții doar pentru finanțările militare destinate Israelului și Egiptului. Niciun alt stat nu a fost menționat. Această măsură riscă să oprească miliarde de dolari în ajutoare esențiale. SUA sunt cel mai mare donator de ajutoare externe la nivel global, acordând 72 de miliarde de dolari în asistență în anul fiscal 2023.

La doar câteva ore după preluarea funcției, Trump a ordonat o pauză de 90 de zile a ajutoarelor externe, în așteptarea unei revizuiri a eficienței și aliniării acestora cu politica sa externă. Cablul Departamentului de Stat specifică faptul că, începând imediat, oficialii de rang înalt vor trebui să se asigure că nu vor fi făcute noi obligații pentru ajutoare externe până când Rubio va finaliza evaluarea.

Critici ale acestei măsuri au apărut rapid. Jeremy Konyndyk, fost oficial USAID și președinte al Refugees International, a declarat că „acesta este un act de nebunie” și a subliniat că implementarea acestei politici va duce la pierderi de vieți omenești. „Nu există niciun mod de a considera aceasta o încercare de bună credință de a revizui eficiența ajutoarelor externe. Este pur și simplu o lovitură care va distruge cât mai multe lucruri posibile”, a adăugat Konyndyk.

Un oficial USAID anonim a confirmat că au fost ordonate opriri ale proiectelor, inclusiv ajutoarele pentru școli și asistența medicală de urgență în Ucraina. Alte domenii afectate includ programele de sănătate, vaccinare și asistență în taberele de refugiați din Gaza și Siria.

De asemenea, Rubio a emis o derogare pentru ajutoarele de urgență alimentară, având în vedere crizele umanitare, inclusiv în Gaza și Sudan. Însă Konyndyk a subliniat că ajutoarele alimentare de urgență reprezintă doar o mică parte din întreaga asistență umanitară, iar oprirea altor tipuri de ajutoare ar putea avea efecte devastatoare.

Săptămâna aceasta, secretarul de stat a aprobat finanțări militare externe pentru Israel și Egipt, în valoare de miliarde de dolari anual.

Potrivit datelor Deprtmentului de Stat, Republicii Moldova i-au fost alocați 151 de milioane de dolari în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009