Strugurii de masă se ieftinesc pe piața din Moldova. Cât costă un kilogram

16 Aug. 2021, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Aug. 2021, 17:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la sfârșitul primei săptămâni a lunii august, pe piața internă a Moldovei au apărut primele propuneri pentru vânzarea strugurilor de masă din plantații în câmp deschis. Practic, vânzătorii erau mici fermieri și proprietari de parcele de uz casnic, distribuind în grupuri specializate de pe rețele sociale oferte pentru vânzarea strugurilor albi de masă în loturi mici (de la 5-10 kg) cu livrare către cumpărător, scrie EastFruit.

Gama de prețuri la începutul vânzărilor acestor produse a fost de 40-45 lei / kg. Aceasta este aceeași sumă ca și fermierii – mici vânzători en-gros de struguri de masă crescuți în sere – solicitați comercianților-revânzătorilor cu 1-2 săptămâni mai devreme. În acest caz, a fost vorba de struguri roșii, care au o cerere mult mai mare – atât pe piața locală, cât și pe piața de export.

Cu toate acestea, deja la începutul acestei luni, reprezentanții asociațiilor de viticultori au fost de acord că nivelul prețurilor inițiale pentru strugurii de masă din plantațiile deschise a fost ușor supraestimat. În acest sens, observă că produsele sunt furnizate în principal pe piața internă, unde strugurii de calitate din sere sunt încă prezenți „în cantități reziduale”. Și strugurii măcinați timpurii până la sfârșitul primului deceniu al lunii august în masa lor au ajuns deja la stadiul de maturitate optimă.

Trebuie remarcat faptul că, chiar ținând cont de vremea caldă și însorită din iulie-august, strugurii de masă se coc în Moldova cu 7-10 zile mai târziu decât anul trecut. Și în 2020, la începutul lunii august, prețul strugurilor de masă a fost cu 25-30% mai mic.

Printre altele, trebuie remarcat faptul că în prima jumătate a lunii august există prea mulți concurenți de mărfuri pe piața moldovenească de fructe și fructe de pădure: de la mure, zmeură și căpșuni din soiuri remontante, până la prune și mere de vară. Pe fondul puterii de cumpărare reduse a populației, este foarte dificil să vinzi struguri de masă scumpi, percepuți de consumatorul de masă ca un produs de toamnă.

Pe baza combinației de factori, nu este surprinzător faptul că, până la jumătatea lunii august, prețurile angro la struguri de cea mai bună calitate (roșu mare și fără semințe) pe piețele angro ale orașelor au scăzut la 20-25 lei / kg. În același timp, există o ofertă de produse agricole de calitate medie în locurile de vânzare neautorizate (de la mașini lângă marginea drumului) la un preț de 15-18 lei / kg.

În același timp, prețurile cu amănuntul pentru strugurii de masă locali în tarabele și corturile de fructe și legume, precum și în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale sunt încă la un nivel ridicat – 35-45 lei / kg.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău