Sectorul agricol din țara noastră va beneficia în continuare de suportul FAO

16 Aug. 2021, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 17:37 // Actual //  MD Bani

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, s-a întâlnit cu Adjunctul Reprezentantului Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova, Tudor ROBU pentru a discuta prioritățile de cooperare în sectorul agroalimentar în perioada următoare.

Ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru asistența continuă acordată de FAO de-a lungul anilor, în cadrul a mai multor proiecte realizate cu succes în sectorul agricol și a menționat intenția de a  implementa în continuare reformele în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

„FAO are o contribuție semnificativă în țara noastră, întrucât ajutorul acordat acoperă o gamă variată de segmente aferente agriculturii. Intenționăm în continuare să sporim eficacitatea ajutorului acordat de FAO, prin implementarea Programului Cadru de Țară (2016-2022) ce reflectă cadrul și prioritățile de cooperare între Guvernul Republicii Moldova și FAO. Totodată, vom fi preocupați să consolidăm capacitățile instituționale în vederea elaborării și implementării politicilor agricole și de dezvoltare rurală și desfășurarea proiectelor-pilot de dezvoltare a comunităților locale, cu accente sporite pe elementul de extensiune rurală și perfecționarea sistemului de subvenționare în agricultură. Mizăm în continuare pe asistența FAO pentru depășirea provocărilor din sectorul agricol, precum și pentru implementarea politicilor aferente dezvoltării, consolidării și sustenabilității sectoprului agricol”, a precizat ministrul Viorel GHERCIU.

Părțile au discutat despre prăgitirea unui noi proiect finanțat de FAO, în valoare de 260 000 dolari, orientat spre susținerea fermierilor mici din sectorul zootehnic, ce va derula pe parcursul a doi ani.

Pe parcursul întrevederii dl Tudor Robu a menționat despre importanța sistemelor alimentare și participării Republicii Moldova în cadrul Summitului ONU privind sistemele alimentare. Totodată, părțile au discutat despre pregătirea unui nou proiect finanțat de FAO, în valoare de 260.000 USD, orientat spre susținerea fermierilor mici din sectorul zootehnic, pe o perioada de doi ani.

La rândul său, Tudor ROBU, l-a felicitat pe ministru cu numirea în funcție și a exprimat disponibilitatea FAO de a susține în continuare Republica Moldova.

„În ultimii ani, FAO a oferit sprijin și asistență Republicii Moldova prin 15 proiecte naționale în valoare de circa 2 milioane de dolari SUA. De asemenea, țara noastră a fost beneficiară în alte cinci proiecte regionale. În perioada ce urmează, FAO va avea o abordare deschisă spre colaborare, va oferi asistență tehnică și va împărtăși bunele practici în gestionarea politicilor și proiectelor de dezvoltare rurală”, a comunicat Tudor ROBU.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este o agenție specializată a ONU care conduce eforturile internaționale de a învinge foamea și a dezvolta sectorul agricol. FAO conduce secretariatul Convenției internaționale pentru protecția plantelor și oferă suport tehnic autorităților naționale de control în implementarea prevederilor Convenției la nivel național.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău